En teknisk störning orsakar problem för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi i Fyrbodal och Göteborgstrakten. Arkivbild.
En teknisk störning orsakar problem för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi i Fyrbodal och Göteborgstrakten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Färdtjänst och sjukresor störs av it-attack

Tekniska störningar påverkar färdtjänst och sjukresor i Västsverige – däribland i Göteborg. Orsaken är en it-attack, uppger Västtrafik.

ANNONS
|

– Vi ber den som kan att avvakta med sin resa, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik.

Problemen i Västra Götalandsregionen gäller främst Fyrbodal och Göteborgstrakten. Störningarna leder till stora förseningar för sjukresor, färdtjänst och skoltaxi.

– Störningen innebär att våra trafikföretag måste lägga ut resorna manuellt till sina fordon, i stället för att det går automatiskt. Men vi gör så gott vi kan för att minimera de effekter det här får för resenärerna, säger Åsa Björk.

Ingen prognos

Anledningen är en it-attack mot en systemleverantör till flera av Västtrafiks trafikföretag.

– Ett antal av trafikföretagen har kopplingar till den här systemleverantören. Det är själva kommunikationen som är påverkad, säger Åsa Björk.

ANNONS

Störningen uppstod tidigt på måndagen och väntas pågå även under tisdagen. Det finns ingen prognos för när problemen kommer att vara åtgärdade.

– Tyvärr inte i dagsläget. Däremot förbereder vi oss för att problem kvarstår under morgondagen och beklagar de problem som det orsakar för våra resenärer.

Halland berörs

Västtrafik ansvarar för sjukresorna i hela Västra Götalandsregionen och för färdtjänsten i 45 av regionens 49 kommuner. Men problemen för färdtjänsten gäller även i exempelvis Göteborgs kommun, där Västtrafik inte kör.

Även Halland berörs. Hallandstrafiken meddelar på sin hemsida att en "omfattande teknisk störning" påverkar "alla serviceresor, färdtjänst och all beställningstrafik".

Enligt Hallandstrafiken kommer störningarna fortsätta in på onsdagen.

ANNONS