Ett hundratal döda och döende fiskar av de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka hittades i hamnen i Lysekil i mars.
Ett hundratal döda och döende fiskar av de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka hittades i hamnen i Lysekil i mars. Bild: Kustbevakningen

Färgrester kan peka ut hajdumpare

Ett hundratal rödlistade hajar och rockor, dumpade i hamnen i Lysekil, hittades i mars av en grupp studenter i marinbiologi. Statens veterinärmedicinska anstalt har nu analyserat några av fiskarna och hittat vad man tror är färgrester, något som P4 Väst tidigare rapporterat om.

ANNONS
|

– Ja, det var där man hittade vad man tror är färgrester. Det är i alla fall inte biologiskt material. Vi har gjort vissa spårsäkringar på de fiskebåtar som kan vara aktuella för att kunna jämföra, säger åklagaren James von Reis till SVT Nyheter Väst.

Enligt åklagarens uppgifter till SVT finns vissa omständigheter som pekar åt ett visst håll i ärendet, men ingen är ännu delgiven misstanke.

Hajar och rockor som fångats ska enligt internationell och nationell lagstiftning skyndsamt återutsättas beroende på vilken art det rör sig om. Händelsen i Lysekil utreds som fiskebrott.

ANNONS