Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En farmaceut vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har utsatts för kraftig strålning. Arkivbild.

Farmaceut utsatt för strålning – polis utreder

En farmaceut på Akademiska sjukhuset i Uppsala har utsatts för mycket höga nivåer av strålning. Händelsen har polisanmälts och man misstänker sabotage, uppger SR P4 Uppland.

Farmaceuten, som är anställd av Apoteket AB, arbetar med att tillverka radioaktiva läkemedel. De som arbetar med framställningen bär särskilda mätapparater, så kallade dosimetrar, och vid två tillfällen i höstas visade mätningar att farmaceuten exponerats för onormalt kraftig strålning, som mest ungefär 300 millisievert.

- Normalt utsätts de som jobbar för det här för en millisievert per år. Så det är ett extremt högt värde, säger sjukhusets chefsfysiker Alexander Englund till P4.

Englund tror inte att den erfarna farmaceuten själv varit slarvig utan att dosimetern kontaminerats avsiktligt med det radioaktiva ämnet Lutetium 77. I anmälan till Strålsäkerhetsmyndigheten står det: "Vi misstänker att detta kan röra sig om ett sabotage."

Apoteket AB vill inte uttala sig om fallet men företaget har polisanmält händelsen som misshandel. Enligt åklagare finns det ännu ingen misstänkt.

Trots stråldoserna ska kvinnans hälsa inte ha påverkats allvarligt.