Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Viking Lines färja Cinderella ligger vid kaj i Stockholm. Arkivbild.

Fartygsinspektörer bjöds på mat och sprit

Inspektörer från Transportstyrelsen bjöds på mat, alkohol och fick uppgraderade lyxhytter av rederiet när de skulle göra en säkerhetsinspektion av Viking Lines Ålandsfärja Cinderella, skriver Dagens ETC. Enligt Viking Line är det praxis att bjuda på mat och logi, men inte starksprit.

Dagen innan de inspekterade utrymningsvägar, brandsläckare och arbetsmiljö satte sig de två tjänstemännen och åt mat och drack starköl tillsammans med befälhavaren och maskinchefen – på Viking Lines bekostnad, enligt tidningen som tagit del av kvitton från middagen.

Transportstyrelsens resetjänst hade bokat standardhytter men rederiet bjöd på gratis uppgradering till lyxnivå till ett värde av tusentals kronor, skriver Dagens ETC med hänvisning till utdrag ur Viking Lines interna bokningssystem. Under resan bjöds inspektörerna även på konjak, berättar en anställd.

Sanktionerats av ledningen

Enligt Dagens ETC har bjudresorna satts i system och sanktionerats av Viking Lines högsta ledning.

”Generellt gäller att våra inspektörer vid förrättning på fartyg ska betala själva för sina måltider om det är möjligt. Om det är så att någon inte följt vår riktlinje får vi självklart utreda det" skriver Transportstyrelsens sjöfartsdirektör Pernilla Wallin i ett sms till tidningen.

När TT når Viking Lines informationschef Eleonora Hansi vill hon inte kommentera artikeln, utan hänvisar till ett skriftligt uttalande.

- Jag har inga fler kommentarer än så, säger hon.

TT: Det är ju allvarliga anklagelser mot er?

- Ja. Men vi har ju kommit med ett uttalande.

”Inga kommentarer”

TT: Vill ni inte säga om det stämmer att inspektörer bjudits på starksprit, mat och logi?

- Jag har inga fler kommentarer. Tack och hej, säger Eleonora Hansi och lägger på.

I sitt uttalande skriver Viking Line:

"När fartygsinspektörer är ombord på Viking Cinderella för att utföra sitt arbete är det praxis att de bjuds på kost och logi då en inspektion varar lika länge som en kryssning, det vill säga 22 timmar. Starksprit serveras inte till någon som är i tjänst, det gäller alla som arbetar ombord, såväl egna anställda som inspektörer från myndigheter. Rederiet ser nu över riktlinjerna gällande kost och logi inför kommande inspektioner."