En man i 30-årsåldern dog efter att ha blivit skjuten på en parkeringsplats i Rinkeby i nordvästra Stockholm på juldagen.
En man i 30-årsåldern dog efter att ha blivit skjuten på en parkeringsplats i Rinkeby i nordvästra Stockholm på juldagen. Bild: Ali Lorestani/TT

Fem frihetsberövade efter helgernas våldsvåg

Flera skjutningar, mord och sprängdåd har inträffat under jul- och nyårshelgernas våldsvåg i Stockholmsområdet. Totalt är fem personer frihetsberövade misstänkta för några av de gängrelaterade dåden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Från det att en man i 30-årsåldern sköts ihjäl i Rinkeby på juldagen har huvudstaden skakats av en rad mycket grova våldsbrott. Ingen har gripits för det mordet. Men polis och åklagare har nått viss framgång i några av de andra utredningarna – med just nu en häktad och fyra anhållna.

En 15-årig pojke sitter häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter att skott avlossats mot en lägenhetsdörr i Gubbängen den 28 december. En något yngre pojke som också greps har överlämnats till de sociala myndigheterna.

Port sprängdes

Samma kväll sprängdes en port i Farsta. Där har en 22-årig man anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS

Ytterligare en sprängladdning detonerade vid en port i Rågsved på nyårsaftonens morgon. Polisen uppgav då att flera av händelserna sannolikt hänger ihop och kan kopplas till gängbrottsligheten.

– Vi förutsätter att sprängningen har en plats i den händelsekedja som vi sett i framför allt södra Stockholm i mellandagarna och som inleddes med mordet i Rinkeby i julhelgen, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Tre skjutna

På nyårskvällen hittades sedan tre unga män skjutna utanför McDonalds i Vällingby centrum. En man i 20-årsåldern avled på sjukhus. Nu har två personer anhållits misstänkta för medhjälp till mord – den ene på sannolika skäl och den andre som skäligen misstänkt.

En man i 20-årsåldern är anhållen för en portsprängning i Bagarmossen i södra Stockholm den 2 januari.

Misstankarna mot fyra personer som varit frihetsberövade för en explosion i Grimsta samma dag har avskrivits.

Fakta: Helgperiodens grova brott i Stockholm

25/12 – En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på en parkering i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

27/12 – Explosion vid ett flerfamiljshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28/12 – Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Senare samma dag besköts en lägenhetsdörr i samma hus.

28/12 – En port i Farsta i södra Stockholm sprängs.

31/12 – Tidigt på nyårsafton detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved i södra Stockholm.

31/12 – Tre personer beskjuts utanför McDonalds i Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. En man i 20-årsåldern avlider på sjukhus och två skottskadas.

2/1 – Tidigt på morgonen sprängs en port i Grimsta i västra Stockholm. En dryg timme senare exploderar en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

4/1 – Två män skjuts i Jordbro i Haninge kommun. En man i 25-årsåldern avlider.

ANNONS