Huggormens bett är farligt, och både djur och människor måste söka vård fortast möjligt. Dagens serum är dock mycket effektivt. Senaste en människa dog av huggormsbett var 1994. Arkivbild.
Huggormens bett är farligt, och både djur och människor måste söka vård fortast möjligt. Dagens serum är dock mycket effektivt. Senaste en människa dog av huggormsbett var 1994. Arkivbild.

Fem goda råd om en orm biter ditt husdjur

Antalet hundar och katter som blivit huggormsbitna ökade kraftigt i början maj jämfört med samma period förra året. En något senare start på huggormssäsongen än vanligt, men den plötsliga värmen har gjort den desto intensivare.

ANNONS
|

Det är inte bara människor och medföljande husdjur som passar på att vistas i naturen när värmen slår till. Även huggormen njuter av solen, och när de båda mötas kan det ibland sluta illa.

- De biter när de känner sig trängda, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt siffror från försäkringsbolaget Agria mer än fördubblades antalet ormbett på hundar och katter under de två första veckorna i maj. Och samma ökning kan ses i antalet samtal till giftinformationscentralen.

Varje år vårdas runt 200 personer av huggormsbett. Antalet katter och hundar som blir bitna sträcker sig uppåt 5000 årligen, och ett tiotal hundar avlider också av sviterna. Det senaste dödsfallet bland människor sträcker sig däremot ända tillbaka till 1994.

ANNONS

Att djur oftare faller offer för ormens bett har sin förklaring.

- Vuxna människor har ju en respekt för ormar, och går inte fram. Men den respekten saknar en del katter och hundar, säger Vanhoenacker.

För både djur och människor är det viktigt att snabbt söka vård efter att ha blivit biten.

Veterinärens råd om ditt husdjur blir biten av en huggorm

  • Håll djuret i stillhet – bär det om det är praktiskt möjligt, eller kör bilen till djuret om det till exempel är en tung hund.
  • Uppsök eller kontakta omgående en veterinär.
  • Om det är långt till veterinär, håll djuret stilla och ring veterinär för att diskutera om det finns något du kan göra själv.
  • Försök inte att suga ut giftet eller stasa av benet.
  • Ge aldrig djuret smärtstillande tabletter.
  • Källa: Vi i villa

    Fakta: Ormbett på husdjur

    År / Hundar / Katter

    2010 / 2 130 / 1 826

    2011 / 3 295 / 2 671

    2012 / 2 478 / 1 720

    2013 / 2 450 / 2 304

    2014 / 2 903 / 2 832

    2015 / 2 685 / 2 422

    2016 / 680 / 783 (till och med mitten av maj)

    Källa: Agria

    ANNONS