Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Huggormens bett är farligt, och både djur och människor måste söka vård fortast möjligt. Dagens serum är dock mycket effektivt. Senaste en människa dog av huggormsbett var 1994. Arkivbild.

Fem goda råd om en orm biter ditt husdjur

Antalet hundar och katter som blivit huggormsbitna ökade kraftigt i början maj jämfört med samma period förra året. En något senare start på huggormssäsongen än vanligt, men den plötsliga värmen har gjort den desto intensivare.

Det är inte bara människor och medföljande husdjur som passar på att vistas i naturen när värmen slår till. Även huggormen njuter av solen, och när de båda mötas kan det ibland sluta illa.

- De biter när de känner sig trängda, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt siffror från försäkringsbolaget Agria mer än fördubblades antalet ormbett på hundar och katter under de två första veckorna i maj. Och samma ökning kan ses i antalet samtal till giftinformationscentralen.

Varje år vårdas runt 200 personer av huggormsbett. Antalet katter och hundar som blir bitna sträcker sig uppåt 5 000 årligen, och ett tiotal hundar avlider också av sviterna. Det senaste dödsfallet bland människor sträcker sig däremot ända tillbaka till 1994.

Att djur oftare faller offer för ormens bett har sin förklaring.

- Vuxna människor har ju en respekt för ormar, och går inte fram. Men den respekten saknar en del katter och hundar, säger Vanhoenacker.

För både djur och människor är det viktigt att snabbt söka vård efter att ha blivit biten.