Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fem nya fall av Coronavirus i Sverige

Ytterligare fem personer i Sverige är smittade av det nya coronaviruset. Folkhälsomyndigheten kallade under torsdagskvällen till presskonferens de berättade att de nya fallen har bekräftats i tre olika regioner.

Tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm har konstaterats vara smittade. Två av personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den person som tidigare påvisades smittad. De har upptäckts via aktiv smittspårning. Samtliga har omhändertagits enligt gällande rutiner. Kontaktspårning kring fallen pågår.

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, men vi kommer att behöva kontakta väldigt många personer nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Göteborgs-Posten.

Det första konstaterade fallet i Stockholm rör en medelålders kvinna som för en vecka sedan kom hem från en resa i Iran.

– Hon var frisk vid hemkomsten men insjuknade för tre dagar sedan, säger smittskyddsläkare Per Follin vid en presskonferens.

Kvinnan vårdas på infektionsklinken i Huddinge och kontakter i hennes närhet ska följas upp.

Folkhälsomyndigheten står fast vid sin tidigare bedömning om att risken för allmän smittspridning i samhället är låg, meddelar avdelningschef Britta Björkholm på en pressträff.

– Den risken är låg, men risken för enstaka fall är fortsatt hög. Vi ändrar inte vår bedömning riktigt än, säger hon.

Vistats i Tyskland

Den kvinna i Uppsala som smittats av det nya coronaviruset hade exponerats för viruset när hon vistades i Tyskland. Kvinnan uppsökte vård sedan hon fått symptom på en luftvägsinfektion, och efter provtagning har det nu bekräftats att det rör sig om coronaviruset, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Regionen kommer att kartlägga vilka personer som kan ha utsatts för smittrisk genom att ha varit i kontakt med kvinnan.

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands.

Intensifierat arbete

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man redan växlat upp arbetet mot viruset sedan smittan konstaterats i Västra Götaland på onsdagen. Sjukhuset har förväntat sig fler fall.

– Vi rustar internt på sjukhuset för att kunna hantera det här klokt, säger Per Karlsson, förste chefläkare.

På infektionskliniken var man väl förberedd. Rutiner och särskilda epidemiplaner har tagits fram. En patient vårdas i ett isolerat rum med negativt luftryck och personalen arbetar klädda i skyddsrock, munskydd och med visir framför ansiktet.

Ett fyrtiotal exponerade

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättar att arbete pågår med att spåra och kontakta de personer som har haft nära kontakt med den smittade mannen i Västra Götaland.

– Vi bedömer att vi har kunnat identifiera de personer som kan ha blivit exponerade för smittan. Det rör sig om ett fyrtiotal personer, sade han innan de senaste fallen bekräftades.

De exponerade personerna kommer att ha telefonkontakt med vården varje dag i två veckor, och om de uppvisar symptom så blir de provtagna. Vissa av personerna som har bedömts vara högriskkontakter avråds även från att gå till jobbet, utan ska stanna hemma för att inte riskera att föra smittan vidare.

GÖTEBORG 20200226 FR V Förste Chefläkare: Per Karlsson, Verksamhetschef Infektionskliniken, Lars Magnus Andersson (blå) Smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland: Thomas Wahlberg Hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen Ann Söderström till höger. Västra Götalandsregionen har pressträff på Sahlgrenska universitetsjukhuset med anledning av ett bekräftat fall av smitta av coronavirus. Foto Thomas Johansson / TT Bild: Thomas Johansson/TT
GÖTEBORG 20200226 FR V Förste Chefläkare: Per Karlsson, Verksamhetschef Infektionskliniken, Lars Magnus Andersson (blå) Smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland: Thomas Wahlberg Hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen Ann Söderström till höger. Västra Götalandsregionen har pressträff på Sahlgrenska universitetsjukhuset med anledning av ett bekräftat fall av smitta av coronavirus. Foto Thomas Johansson / TT Bild: Thomas Johansson/TT

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Hittills har sars-cov-2 smittat drygt 80 000 personer, var av cirka 2 700 har dött. Två personer har konstaterats smittade i Sverige.