Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fler svenskar har förlorat körkortet - oftast för att ha kört för fort.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fler blir av med körkortet

Fler svenskar förlorar sitt körkort. De flesta därför att de kör för fort.

Transportstyrelsen återkallade 17 779 körkort under det första halvåret 2018 – en ökning med 7,7 procent jämfört med motsvarande period förra året då 16 514 körkort drogs in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den vanligaste orsaken är fortkörning. Men körning mot rött ljus ligger också högt upp på listan bland de mest återkommande återkallelsegrunderna.

Trots ökningen hävdar Kalle Molnar, ställföreträdande chef för avdelningen körkort på Transportstyrelsen, inte att det handlar om någon tydlig trend.

- Tittar man historiskt är det här ett ganska normalt antal återkallelser. Det är de låga siffrorna för 2017 som skiljer sig lite grann, och det vet vi inte exakt vad det beror på. Kanske att polisen nu haft bättre kontroller är förra året, men det är inget vi är säkra på.

Däremot är han mer säker på att årets siffror inte påverkats av den nya lagen om rattsurfning med mobilen från i början av februari.

- Vi har ett antal sådana ärenden som vi utreder och som vi måste få en dom på för att kunna bedöma om vi anser att det utgör en trafikfara. Men det tar en stund och är inga större mängder, säger Kalle Molnar.