Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) talar under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Fler civila ska krigsplaceras

Sveriges civila försvar ska byggas upp och nu ska fler civila krigsplaceras. Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att svenskarnas försvarsvilja är god.

- Vi är stolta över vårt land. Jag tror att de flesta av oss är beredda att göra oerhört mycket, kanske till med allt, för att bevara vår frihet, säger han.

Riksdagen beslutade 2015 att planering av det civila försvaret ska återupptas. Uppbyggnaden har nu påbörjats.

Regeringen aviserade på tisdagen en ny åtgärd. Under 2018 ska alla de omkring 25 myndigheter som anses särskilt viktiga vid höjd beredskap och krig krigsplacera de anställda som behöver krigsplaceras.

Även alla länsstyrelser ska krigsplacera nödvändig personal.

Vara tillgänglig

- Det innebär att man får klart för sig vilka uppgifter man har när det blir höjd beredskap eller vid värsta fall krig, säger Johansson.

Krigsplacering kan också innebära viss utbildning.

- Om det är höjd beredskap och risk för krig, då ska du inte åka på semester. Och inte om du är krigsplacerad. Nix. Då ska du hålla dig tillgänglig, säger Johansson.

Tidigare har regeringen tagit beslut om krigsplacering på Polisen, Säkerhetspolisen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och på Kustbevakningen.

I vår kommer också en ny broschyr byggd på den gamla "Om kriget kommer" med information till 4,5 miljoner hushåll om hur man ska agera vid höjd beredskap.

- Då kommer det nog att gå upp för många att det är på allvar, säger Johansson.

Höjd säkerhet

Målet för det civila försvaret är att säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, värna civilbefolkningen och bidra till Försvarsmaktens förmåga vid ett väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Bland annat handlar det om höjd IT-säkerhet på myndigheterna. Regeringen ska på torsdag fatta beslut om en förordningsändring som innebär att de myndigheter som vill lägga ut viktiga uppgifter på entreprenad blir skyldiga att samråda med Säpo och Försvarsmakten först.

Bakgrunden är skandalen på Transportstyrelsen. Förordningsändringen ska träda i kraft första april.

- Om Säpo eller Försvarsmakten säger till en annan myndighet att den utkontrakteringen kan ni inte göra, för den äventyrar rikets säkerhet, ja då är det bara att lyda, säger Morgan Johansson.