Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polisen utreder en knivattack mot en man i Härnösand som var anställd inom Kriminalvården. Arkivbild.

Fler försiktighetsåtgärder efter knivattack

Det finns ingen uppenbar koppling mellan det hot som uttalats mot personal på Saltviksanstalten i Härnösand och lördagens knivattack mot en ung man som arbetar på fängelset. Trots det uppmanas anställda till extra försiktighetsåtgärder.

- Efter en grundlig granskning så har vi inte kunnat hitta något som helst samband mellan hans jobb och attacken. Den här personen har i sitt arbete ingen direkt kontakt med interner, han varken delger eller fattar beslut. Utifrån såna aspekter har vi svårt att tänka oss att det skulle finnas en koppling, säger Ulf Mossberg, pressekreterare vid Kriminalvården.

Mannen var på väg till jobbet när han attackerades i trappuppgången och var klädd i Kriminalvårdens kläder när han överfölls. På söndagsmorgonen kunde han lämna sjukhuset.

Anonymt hot

Efter attacken kom det fram att personalen på anstalten mottagit ett anonymt hot över telefon, bara ett par dagar innan. Efter den händelsen ändrades vissa rutiner vid fängelset, som är en sluten anstalt i högsta säkerhetsklass och med fångar som bedöms ha hög risk för att rymma.

Trots bristen på koppling har anställda på fängelset fått flera nya förhållningsregler efter attacken. Bland annat har de uppmanats att bära privata kläder på väg till och från jobbet.

- Vi har en mängd åtgärder som vi tar till när det händer något sådant här. Det vore kontraproduktivt att säga vilka, säger Ulf Mossberg.

TT: Men är inte det lite motsägelsefullt?

- Vi törs inte chansa. Vi slår inte fast att det inte finns en koppling. Det kan ändra sig när som helst. Beroende på vad polisens utredning ger, säger han.

Även polisen utesluter

Även polisen utesluter så här långt en koppling mellan mannens arbete och att han blev offer för en knivattack.

- Det där är rena spekulationerna. Det finns inga konkreta omständigheter som pekar på ett samband, säger Anderz Ohlsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisregion Nord.

Nu väntar fler vittnesförhör och tekniska undersökningar, men polisen vill inte gå in i detalj om vad som undersöks eller vilka som ska höras.

- Utredningen får visa vad som har hänt och om det går att finna någon som kan misstänkas för brottet. Det rubriceras som grov misshandel, säger Ohlsson.