En samtyckeslag skulle innebära att det måste ha kommit till uttryck att man vill delta i den sexuella handlingen. Arkivbild.
En samtyckeslag skulle innebära att det måste ha kommit till uttryck att man vill delta i den sexuella handlingen. Arkivbild.

Fler gärningar ska bedömas som sexbrott

Det ska inte krävas ett nej eller någon form av motstånd för att en sexuell handling ska räknas som straffbar. Med en samtyckeslag hamnar i stället frivilligheten i fokus – att det är tydligt att alla inblandade sagt ja till sex. I dagarna kommer lagförslaget som får både ris och ros.

ANNONS
|

Kraven på en samtyckesparagraf i sexualbrottslagstiftningen började växa ordentligt för några år sedan efter flera uppmärksammade och kritiserade våldtäktsdomar. Förra hösten lämnade sexualbrottskommittén förslag på just en så kallad samtyckeslag, men formulerat i termer av frivillighet.

- Man ska ha gett uttryck för att man faktiskt vill vara med och ha de här sexuella handlingarna, sade justitierådet Mari Heidenborg, ordförande i sexualbrottskommittén, när utredningen presenterades.

Inom kort väntas regeringen presentera sitt förslag till ny sexualbrottslagstiftning, där just samtycke kommer att vara en del. Detta glädjer förespråkaren RFSU.

ANNONS

- Det bygger på en modern syn på individens rätt till sin kropp och sin sexualitet. En lagstiftning som tydligt skulle utgå från frivillighet, skulle skicka en tydlig signal både till våra domstolar och till allmänheten om att sex ska vara ömsesidigt och frivilligt, säger förbundsordförande Hans Linde.

Fokus på offer

Men flera av landets domstolar har ansett att nackdelarna överväger fördelarna. Advokatsamfundet är också kritiskt. Generalsekreterare Anne Ramberg befarar att mer fokus kommer att hamna på offren, som kan få utstå än mer integritetskränkande frågor. Dessutom är det svårt att tolka skrivningen om att samtycket ska ha "kommit till uttryck".

- En sexuell akt är ju inte ett avtal som man ingår, där man skakar hand och har vittnen. Då blir det med nödvändighet så att man riskerar att behöva ställa fler frågor om sexuella preferenser och sexuella vanor. Man måste visa hur frivilligheten har kommit till uttryck, och det kan bli rätt intimt och integritetskränkande, säger Anne Ramberg.

ANNONS

- Om vi tittar på hur det ser ut i dag ser vi verkligen exempel på att den som blivit utsatt för sexualbrott får stå i fokus och utsätts för integritetskränkande frågor. Vi tror att den här lagstiftningen kan ge ännu tydligare vägledning för var gränserna går för den sexuella integriteten, svarar Hans Linde.

Kan förebygga

Enligt svensk lag är det åklagaren som ska bevisa att ett brott har begåtts. Med en samtyckeslag riskerar bevisbördan i stället att flyttas mot den tilltalade, när hen måste förklara på vilket sätt samtycke fanns, enligt Advokatsamfundet.

Inga instanser har bedömt att samtycke kommer att leda till fler fällande domar. Men Anne Ramberg tror att det ändå finns sådana förväntningar, som när de inte infrias kan leda till en urholkad tilltro till rättsväsendet. Det kan snarare bli så att fler väljer att inte anmäla, om man märker att man måste utstå mer integritetskränkande frågor under processen, säger hon.

En annan del som lyftes fram i utredningen var den om ett oaktsamhetsrekvisit, som skulle gälla vid vissa allvarliga fall av sexuella övergrepp. Det innebär att det inte längre skulle krävas uppsåt från gärningsmannen och skulle kunna leda till fler fällande domar, tror RFSU.

ANNONS

- Men vi ser att den här lagstiftningen också skulle kunna förstärka och vara stor hjälp i det förebyggande arbetet, att vi kan se till att färre sexuella övergrepp begås från första början, säger Hans Linde.

Sexualbrottskommittén har också föreslagit att begreppet våldtäkt helt tas bort och ersätts med olika grader av sexuellt övergrepp, vilket flera tunga remissinstanser har varit kritiska till. Än så länge är det oklart om regeringen går vidare med det förslaget.

TT
Fakta: Unga är för

75 procent av unga mellan 18 och 29 år är för en samtyckeslag, enligt en Novus-undersökning gjord på uppdrag av P3 Nyheter.

Samtidigt svarar 68 procent att de är tveksamma eller att de inte tror att en samtyckeslag kan få ner antalet sexbrott.

85 procent av kvinnorna i undersökningen är för en samtyckeslag och motsvarande siffra för männen är 65 procent.

1003 personer mellan 18-29 år har deltagit i undersökningen.

Källa: Novus/P3 Nyheter

ANNONS