Lärosäten varnar för att satsningen på fler utbildningsplatser inte leder till fler sjuksköterskor. Arkivbild.
Lärosäten varnar för att satsningen på fler utbildningsplatser inte leder till fler sjuksköterskor. Arkivbild.

Fler studenter ger inte givet fler sjuksyrror

Det är inte givet att fler sjuksköterskor tar examen för att man ökat antalet utbildningsplatser. När studenterna blivit fler är det också fler som har svårt att klara kunskapskraven. Nu varnas för att kvalitén på utbildningen är hotad.

ANNONS
|

För tre år sedan fick svenska lärosäten i uppdrag av regeringen att stegvis bygga ut sjuksköterskeutbildningen med 700 platser. Men det kostar mer än det smakar, hävdar företrädare för universitet och högskolor.

- Vi skulle vilja gå tillbaka till tidigare utbildningsvolymer, säger Carina Sparud Lundin, docent och utbildningsansvarig på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hon är en av undertecknarna till en debattartikel i Dagens Medicin , som skrevs efter en konferens nyligen för utbildare av sjuksköterskor. 23 lärosäten var representerade på konferensen.

ANNONS

- Vi ser att studenterna inte klarar kunskapskraven på samma sätt som tidigare, säger Sparud Lundin.

De utbildningsansvarigas intryck är att när fler studenter tagits in blir det fler som har svårt att plugga traditionellt med stora mängder text att läsa. Närvaron på föreläsningar sjunker också.

- Jag tror att det handlar mycket om studieteknik och förmåga att planera sin tid, säger Carina Sparud Lundin.

Påverkar gruppen

Hon påpekar att utbildningsmiljön påverkas även för de studenter som själva klarar kunskapskraven.

- Det blir otroliga skillnader inom grupperna.

Antalet studenter som påbörjat en sjuksköterskeutbildning har i ett längre perspektiv ökat från cirka 4100 läsåret 2000/01 till 6200 under läsåret 2017/18.

ANNONS

- Under hela perioden har respektive regering återkommande fått information om brist på sjuksköterskor och därför velat satsa mera pengar, säger Fredrik Svensson, utredare på Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Oro för nya krav

Den generella bilden är att om en högre utbildning byggs ut kraftigt tar man in studenter med sämre förutsättningar att klara den. En studie som Fredrik Svensson gjort visade också att andelen avhopp allmänt sett är betydligt större bland studenter med låga betyg.

- Men just bland sjuksköterskor syntes inte det sambandet. Jag har ingen förklaring till varför, påpekar Svensson.

På lärosäten som utbildar sjuksköterskor finns en oro för framtida politiska krav om ännu fler platser, eftersom fler behövs i vården.

- Det kostar mer än det smakar och ger inte önskat utfall, säger Carina Sparud Lundin om utbyggnaden.

ANNONS
TT
Fakta: Utbildningen

Grundutbildningen till sjuksköterska är treårig och leder till en akademisk examen.

Läsåret 2000/01 påbörjade cirka 4100 studenter utbildningen. 83 procent av dem tog examen.

Läsåret 2017/18 påbörjade cirka 6200 studenter utbildningen.

Den senaste årgången i statistiken om examensfrekvens är studenter som började utbildningen 2010/11. Av dem tog 74 procent examen. Statistiken "inväntar" studenter som av någon anledning behöver mer tid än planerat.

25 svenska lärosäten utbildar sjuksköterskor.

Källor: UKÄ, Sahlgrenska akademin

ANNONS