Flera aktivister gripna efter aktioner på flygplatser

Aktivister från Extinction Rebellion har under söndagen utfört flera aktioner runt om på svenska flygplatser. Flera av gruppens medlemmar har gripits i samband med protestaktionerna som lett till att Bromma flygplats tvingats stänga ned. Även Landvetter flygplats är påverkad, där två personer gripits.

ANNONS
|

Medlemmar ur miljöaktivistgruppen Extinction Rebellion har under söndagen genomfört flera olika sorters protestaktioner på svenska flygplatser, däribland Bromma, Malmö Airport, i Halmstad och på Arlanda. Även Landvetter är påverkad och två personer har gripits av polisen i region Väst.

Enligt Swedavias presschef Robert Pletzin påverkar aktionen inte flygtrafiken vid Landvetter.

Polisen i region Väst har utökat sin närvaro på Landvetter, enligt presstalespersonen Hans-Jörgen Ostler.

– Initialt fick vi till oss att det är någon slags aktion på plats på flygplatser i Malmö och Stockholm. Då tog vakthavande befäl här ett beslut om att förstärka vår närvaro på Landvetter i förebyggande syfte. Det vi gör är alltså att upprätthålla den allmänna ordningen på platsen, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS

Han fortsätter:

– Kort därefter fick vi ett larm från Halmstad. Där är det två personer som har vägrat sätta sig ner på ett flygplan vilket har gjort flyget blivit försenat. Polisen är på plats och arbetar där nu.

Enligt polisen ska dessa personer ha tvingats av flygplanet. Vid halv tre-tiden på söndagen hade två personer vid Halmstad flygplats gripits i samband med Extinction Rebellions klimataktioner.

Flera gripna efter klimataktioner

I samband med aktionerna har flera medlemmar ur aktivistgruppen gripits, varav fyra stycken på Bromma, en flygplats som tvingats stänga ned och dirigera om flygtrafiken på grund av protestaktiviteten.

– Initialt grep vi två personer misstänkte för luftfartssabotage och sedan har vi påträffat ytterligare två personer och dessa är misstänkta för flygplatssabotage, säger Stockholmspolisens presstalesperson Per Fahlström.

Senare greps även fyra personer vid en aktion på Arlanda.

– Först greps två personer som vägrade sätta sig på en flight och senare greps två andra på en annan flight, säger Per Fahlström.

Ytterligare en person har gripits för protestaktionen på Malmö flygplats, enligt Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

– Vi har gripit en person efter ett larm vid 11.43. Vi har dock ännu ingen brottsrubricering, det är något vi får återkomma med, säger Skånepolisens presstalesperson Filip Annas.

ANNONS

Försenade flyg till Bromma

– Jag kan bekräfta att vi har två pågående insatser på Bromma och Malmö Airport. Detta hanteras av polis och vår säkerhetspersonal, säger Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Hur ser ni på det som skett?

– Naturligtvis har jag full respekt för att alla ska få uttrycka sin åsikt så länge det inte påverkar flygsäkerheten.

Bromma stängdes

Under en timme mellan klockan 13 och 14 på söndagen tvingades Bromma flygplats att stänga och omleda inkommande flygplan till Arlanda.

– Det stämmer bra. Fyra flighter omdirigeras till Arlanda, säger presschef Robert Pletzin, presschef vid Swedavia.

Sedan klockan 14 går dock trafiken som vanligt till och från Stockholmsflygplatsen, uppger presschefen för GP.

Tre gripna på flygplatser i Småland

Polisen uppger vid 14.30 att två personer har gripits vid en aktion vid Växjö flygplats. Personerna ska olovligen ha tagit sig in på flygplatsområdet och limmat fast sina händer på landningsbanan. Personerna är misstänkta för luftfartssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.

Enligt polisen stängdes flygplatsen och området söks av.

En person ska även ha gripits på Kalmar flygplats. Enligt polisen är personen misstänkt för flygplatssabotage.

Malmö: En kvinna är gripen misstänkt för flygplatssabotage.

Bromma: Fyra personer är gripna misstänkta för flygplatssabotage.

Halmstad: Två personer är gripna misstänkta för luftfartssabotage.

Landvetter: Två personer är gripna misstänkta för luftfartssabotage.

Arlanda: Fyra personer är gripna misstänkta för flygplatssabotage.

Växjö: En kvinna och en man har gripits misstänkta för luftfartssabotage och otillbörligt tillträde av skyddsobjekt.

Kalmar: En person är gripen misstänkt för flygplatssabotage.

Källa: Polisen

ANNONS