Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild på ett av vraken som man upptäckt kring Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholm.

Flera vrak undersöks i Stockholm

Vad lurar på botten? Just nu håller marinarkeologer på att undersöka flera nyupptäckta vrak vid Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholm. Syftet är att inventera det marina kulturarvet.

Genom ett samarbete mellan länsstyrelsen i Stockholm och Statens maritima museer beger sig arkeologer ner på botten för att ta reda på vad som gömmer sig under vattenytan.

- Bakgrunden till det här är att nationalstadsparken ofta har haft information om vad som finns på land som är av kulturellt värde men inte speciellt mycket av det som finns i vattnet, säger Göran Ekberg, intendent och marinarkeolog vid Statens maritima museer.

Från ekor till fartyg

Arkeologer har nu genomsökt botten kring Djurgården och Fjäderholmarna i Stockholm för att leta efter vrak och andra lämningar som finns under vattnet som man inte ser annars, berättar han.

- Vi hittat ungefär 40 stycken olika typer av flytetyg, allt från mindre ekor till 30 meter långa stora pråmar och fartyg.

Vid Brunnsviken i Stockholm har man mest hittat småbåtar, men utanför Lidingöbron har man upptäckt 5–6 större båtar som skulle kunna ha samhörighet med tidigare bebyggelse i området.

Vrak från 1800-talet

- I går dök vi på nio av de här indikationerna som har kommit fram vid karteringen. Det finns i alla fall ett som är från andra hälften av 1800-talet, men inget av dem är äldre än så.

Arkelogerna kommer under veckan att fortsätta dyka på flera av de vrak som upptäckts under genomsökningen och förhoppningen är att man ska hitta ett riktigt fynd.

- Vi har indikationer på att det ligger saker som ser spännande ut, men inte förrän vi har tittat på dem vet vi om det är så spännande som vi hoppas på, säger Göran Ekberg.