Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov passerar i diset utanför Kåseberga på Skånes sydkust.

Flytande kärnkraftverk passerar Östersjön

I soldiset långt ut från den skånska sydkusten skymtas en ovanlig sjötransport: Det ryska flytande kärnkraftverket Akademik Lomonosov bogseras nu längs Sveriges kust och vidare mot Murmansk.

Kärnkraftverk på pråm är något vi kan räkna med att få se mer av i framtiden, enligt Helmuth Zika, handläggare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

- Ett flertal länder tittar på det här konceptet, säger han till TT.

Den ursprungliga planen att genomföra transporten med kärnbränsle ombord har övergetts. Reaktorerna kommer att laddas först i Murmansk. Myndigheterna i länderna längs färdvägen kan därmed dra en lättad suck.

Inget kärnbränsle

- Rosatom, som är det ryska företag som svarar för tillverkning och transport, har gått ut med ett pressmeddelande där man försäkrar att transporten inte innehåller något kärnbränsle. Det är det man får gå på, säger Helmuth Zika.

Han tror att det beror på att företaget tagit intryck av reaktionerna från länderna längs rutten. Tidigare har både den finländska Strålsäkerhetscentralen och Norges utrikesminister kritiserat planerna på att transportera kärnbränsle ombord på pråmen.

- Det här är ett koncept som man kanske vill sälja i framtiden och då gäller de att se till att man kan få acceptans för det, säger Zika.

Som en Finlandsfärja

Pråmen, som är av ungefär samma storlek som en Finlandsfärja, har två bogserbåtar och ett räddningsfartyg med sig under den långa resan. Ombord finns två modifierade marina reaktorer som så småningom ska försörja industrier, oljeriggar och invånare kring staden Pevek i nordöstra Ryssland med ström.

Ett antal länder, bland annat Kanada och Kina, funderar på att i framtiden använda små, portabla kärnkraftverk som Akademik Lomonosov i glesbefolkade regioner.

- Tanken är väl att man kommersiellt kan hyra ut det eller sälja det här, har jag förstått det som, säger Helmuth Zika.