Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den svenska FN-styrkan i Mali kan behöva avvecklas i förtid. Arkivbild.

FN-insats i Mali kan avslutas tidigare

Den svenska FN-insatsen i Mali kan behöva avslutas i förtid eftersom avsatta medel inte räcker efter 2019. Men att huvudstupa dra sig ur FN-operationen främjar inte Sveriges anseende, anser försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).

Regeringen vill påbörja en nedrustning av det svenska förbandsbidraget i Mali för att avsluta insatsen helt 2022, skriver Metro. Beslutet möter inget motstånd från Liberalerna.

- Om regeringen har planer på att avveckla så är det inget som mitt parti motsätter sig. Framgången för den internationella närvaron i stort i Mali har varit begränsad. Det går inte åt rätt håll, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

Fattas pengar

Men hos Försvarsmakten anser man inte att de medel som försvarsdepartementet avsatt räcker för att finansiera den svenska basen Camp Nobel och FN-styrkan på drygt 300 personer längre än till 2019.

- Ska vi vara kvar måste vi göra något annat helt enkelt. Vi måste bidra med en annan förbandstyp, säger överstelöjtnant Anders B Svensson på Ledningsstabens inriktningsavdelning.

Allan Widman har lagt fram en motion i riksdagen där han framhåller vikten av att Sverige vid ett avslutande av insatsen i Mali tidigt underrättar andra aktörer.

- Det främjar inte Sveriges anseende om vi huvudstupa skulle trilla ut ur en operation. Det måste ske på ett sätt som är kontrollerat och det är viktigt att man mycket tidigt informerar FN och de parter som vi har i Mali, säger Widman.

Avancerad insats

Sverige bidrar med en högkvalificerad underrättelseverksamhet i FN-insatsen, något som är resurskrävande och kostnaderna beräknas till omkring 800 miljoner kronor under 2018.

- Det är en avancerad förmåga som Sverige har på plats med underrättelseenheten. Det är en relativt ny företeelse i FN:s insatser också, så det blir inte så enkelt att ersätta den, säger Widman.

.