Sillgrisslehonorna lägger äggen på smala klippkanter 40 meter över havet. Arkivbild.
Sillgrisslehonorna lägger äggen på smala klippkanter 40 meter över havet. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Följ sillgrisslornas första dramatiska tid

Se i direktsändning när sillgrisslornas ungar hoppar ut från 40 meter höga klippor ned i havet.
Nu har årets sändning från Stora Karlsö startat, där över 70 kameror följer ungarnas första händelserika veckor.

ANNONS
|

På Stora Karlsö strax väster om Gotland lägger havsfåglarna ägg på smala klipphyllor 40 meter över havet. Redan vid tre veckors ålder är det dags för ungarna att lämna boet trots att de inte kan flyga. I stället slänger de sig ut från klipporna ned till sina pappor som väntar på dem i havet. Med sitt mjuka skelett och extra fett på magen överlever de fallet.

Livesändningen går att följa via Världsnaturfondens (WWF) hemsida och pågår fram till mitten av juli. Över 70 kameror finns uppsatta på ön, och det går det att välja kamera.

"För att se när ungarna hoppar ska man se på kvällarna i slutet av juni och början av juli", säger Mathilda Karlsson, sakkunnig för Östersjön vid WWF Sverige, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sändningen ingår i forskningsprojektet "Havsfåglar i Östersjön" och som tittare går det att rapportera observationer direkt på WWF:s hemsida.

"Sillgrisslorna har ständigt överraskat oss på olika sätt så det är jättekul att folk vill vara med och spana. Observationerna har tidigare hjälpt oss att få syn på flera saker, som hur fåglarna reagerar på värme", säger Mathilda Karlsson.

ANNONS