Det var under onsdagens Aktuellt som socialminister Lena Hallengren (S) bekräftade att nya karantänsregler ska presenteras på torsdagen.
– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, sa hon.
Dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten startar klockan 14. Även Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltar på presskonferensen.
Redan förra veckan lyfte MSB ett varningens finger om att de gällande karantänsreglerna kan leda till personalbrist inom flera samhällskritiska sektorer.
Svante Werger, rådgivare vid myndigheten, sa då till GP att läget nu är ansträngt för flera verksamheter.
– Det är många som är beroende av att de här verksamheterna fungerar. Än så länge känner jag inte till att någon ska ha haft en riktigt kritisk situation, men det är ansträngt på flera håll och man är orolig för utvecklingen under de kommande veckorna.
LÄS MER:MSB:s oro: Ansträngt läge för verksamheter med samhällsviktiga funktioner
LÄS MER:Då kan du ta dos 3 av vaccinet efter att ha haft covid-19
Nyckelgrupper kan få egna regler
Aftonbladet rapporterar, med hänvisning till uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), att samhällsviktiga yrken kommer att få särskilda karantänsregler när nya åtgärder presenteras i dag.
Det är inte klarlagt exakt vilka grupper som omfattas, men enligt MSB kommer listan vara "ganska begränsad".
– Det vi har pratat mycket om är mindre personalgrupper med väldigt specialiserad kompetens. Det kan handla om vattenförsörjning, energi och elektroniska kommunikationer, alltså de som håller igång internet, säger Jan-Olof Olsson, handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB, till tidningen.
LÄS MER:MSB: Viktiga yrken får egna karantänsregler
Flera möjliga alternativ
Nyhetsbyrån TT har tidigare rapporterat att flera olika alternativ diskuteras. Ett är att dra ner antalet dagar från sju till fem eller att slopa kravet på karantän helt, för den som inte själv har några symtom. Ett annat alternativ är att enbart slopa karantänskravet helt för vissa samhällsviktiga grupper.
Vitsen med det sistnämnda vore att samhällskritiska verksamheter då skulle bli mindre drabbade av stora bortfall i personalen.
Men frågan är komplicerad. Det gäller att hitta den lösning som är "minst dålig", säger en person med insyn till nyhetsbyrån. Å ena sidan är det viktigt att hålla samhället i gång, å andra sidan vill ingen ha en skenande smittspridning som i slutänden drabbar äldre, sköra och sjukvården.
LÄS MER:Nya karantänsregler presenteras i morgon
LÄS MER:Göteborg slopar gurgeltesterna – trots massiv smitta i skolan