Folkhälsomyndigheten presenterar nya karantänsregler

Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya karantänsregler. Ändringarna kom efter larm om personalbrist från flera branscher.

ANNONS
|

Under torsdagen höll Folkhälsomyndigheten en presskonferens med anledning av den ökade smittspridningen i landet.

– I Sverige fortsätter ökningen. Antalet fall är antagligen väl mycket större än vi ser bland de bekräftade fallen, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Skillnaden mellan bekräftade fall av covid-19 för vaccinerade och ovaccinerade är i princip nu utraderad, menar hon. Men Byfors sa även att den som är vaccinerad sällan blir svårt sjuk i covid-19.

– Vaccinera dig själv för att inte bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Förändrad familjekarantän

Under presskonferensen lyfte Folkhälsomyndigheten gravida som en särskild grupp som bör visa försiktighet för att inte bli allvarligt sjuk.

ANNONS

– Gravida har en högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och det ökar risken för att barnet behöver bli förlöst i förtid, säger Sara Byfors.

Folkhälsomyndigheten ändrar även tiden som man behöver stanna hemma när någon i hushållet är sjuk. Det sänks nu från sju dagar till fem dagar.

Den som har covid-19 kan gå tillbaka till jobb eller skola efter minst fem dagar. De två sista dygnen ska man vara feberfri och ha ett gott allmäntillstånd. Det gäller också den som inte har haft möjlighet testa sig.

Under pressträffen presenterade Folkhälsomyndigheten justerade förhållningsregler.

Här är de nya karantänsreglerna

Följande symtomfria hushållskontakter undantas från förhållningsregeln om att inte gå till arbete eller skola:

• De som är vaccinerade med dos 3.

• De som haft covid-19 de senaste tre månaderna.

• Nyckelpersoner i samhällsviktig verksamhet där närvaro är nödvändig för driften, förutsatt riskproducerande åtgärder.

Tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet ändras från 7 till 5 dagar för alla.

• Den som har covid-19 kan gå tillbaka till jobb eller skola efter minst fem dagar. De två sista dygnen ska man vara feberfri och känna sig fysiskt återställd. Det gäller även de som inte har haft möjlighet testa sig.

• Man ändrar inte rekommendationen för förskolebarn, eftersom dessa inte har möjlighet att ta test. Förskolebarn ska fortsättningsvis stanna hemma vid nytillkomna symtom och kan gå tillbaka till förskolan när barnet är friskt och har ett gott allmäntillstånd.

Prioriteringarna för vem som ska testas är följande:

• De som har medicinska behov

• De som verkar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg

• Personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro, samt elever i grund- och gymnasieskolan.

• Den som har symtom och har tagit ett självtest behöver inte följa upp med PCR-test.

• Vid ett negativt provsvar ska man stanna hemma i minst 5 dagar tills man känner sig frisk.

Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltog även under torsdagens presskonferensen. Redan förra veckan lyfte MSB ett varningens finger om att de tidigare karantänsreglerna kunde leda till personalbrist inom flera samhällskritiska sektorer.

Svante Werger, rådgivare vid MSB, sa då till att läget nu är ansträngt för flera verksamheter.

– Det är många som är beroende av att de här verksamheterna fungerar. Än så länge känner jag inte till att någon ska ha haft en riktigt kritisk situation, men det är ansträngt på flera håll och man är orolig för utvecklingen under de kommande veckorna.

Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, biträdande avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Bild: Foto: Duygu Getiren/TT
ANNONS