Folkhälsomyndigheten utsatt för försök till dataintrång

Folkhälsomyndigheten har utsatts för ett försök till dataintrång i sin databas, SmiNet, som används för att lagra anmälningar om smittsamma sjukdomar. Det är ännu oklart om obehöriga kan ha kommit åt känslig information.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har de utsatts för flera försök till dataintrång. Det är databasen SmiNet som utsatts för intrångsförsöken, en databas som används för att lagra anmälningar om smittsamma sjukdomar som är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen, till exempel covid-19.

Det är enligt myndigheten oklart om någon obehörig har kommit åt känsliga uppgifter, och de undersöker nu om någon kan ha kommit åt personuppgifter ur databasen.

Myndigheten uppger i pressmeddelandet att de ser mycket allvarligt på händelsen och att incidenten kommer att anmälas till Integritetsskyddsmyndigheten.

Folkhälsomyndigheten kommer därför inte kunna rapportera kompletta data från och med onsdag klockan 16, innan utredningen gällande intrångsförsöken är avslutat.

ANNONS
ANNONS