Ryssland stänger nu sitt generalkonsulat i Göteborg.
Ryssland stänger nu sitt generalkonsulat i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Förre ambassadören: Sämsta relationen på 200 år

Beskedet om stängningarna av två konsulat – ett i Göteborg och ett i S:t Petersburg – innebär en eskalering från rysk sida. Det menar Johan Molander, tidigare ambassadör i Moskva.
– Relationerna har inte varit så här dåliga under min livstid, säger han.

ANNONS

Under torsdagen kom besked om att Ryssland utvisar fem svenska diplomater. Detta som ett svar på att Sverige i april meddelade att fem ryska diplomater som misstänks för spioneri skulle utvisas.

– Det var väldigt väntat. Ryssland sade direkt att de kommer att göra svarsåtgärder. Det är så det brukar gå till, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Dessutom stänger Ryssland även sitt konsulat i Göteborg, och Sveriges tillstånd att driva det svenska generalkonsulatet i S:t Petersburg dras in. Besked som var mindre väntade.

– Det som är nytt och allvarligt i detta sammanhang är att man då samtidigt eskalerar genom att stänga konsulatet i Göteborg, och drar undan tillståndet för vårt konsulat i S:t Petersburg. Det kan man säga är en form av eskalering, säger Johan Molander, diplomat och tidigare ambassadör i Ryssland.

ANNONS

"Tycker synd om stackarna"

Den tidigare Moskvaambassadören menar att det nu blir allt svårare för de svenska diplomaterna som är kvar i Ryssland att genomföra sitt jobb.

– Jag tycker synd om de stackare som är kvar i Moskva. Jag vet inte hur många som är kvar, och om det går att upprätthålla någon som helst verksamhet.

Även Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, håller med om att verksamheten i Ryssland nu kommer att påverkas.

– I vanliga fall blir det ett problem om man inte har full bemanning på ambassaderna. Speciellt om de som utvisas är nyckelpersoner. Det innebär att relationerna försämras ytterligare, men vi är ju redan det som Ryssland betraktar som “ett ovänligt land", säger hon.

Får gå tillbaka till 1809

Johan Molander betonar att Sveriges relation med Ryssland inte har varit så här dåliga under modern tid.

– Jag vet inte riktigt hur vi ställde oss under Krimkriget (1853-1856 reds anm). Annars får vi gå till Finska kriget 1809. Så här dåliga relationer som vi har i dag har vi aldrig utsatts för, säger han.

Sverige kan dock inte göra något enskilt för att förbättra relationerna. Det som först och främst krävs är att Ryssland avslutar sitt anfallskrig mot Ukraina, säger Molander.

– Det enda Sverige kan göra är att stå upp för enigheten i EU i förhållande till Ryssland, både när det gäller sanktioner, och när det gäller att hjälpa Ukraina att behålla och försvara sin självständighet.

ANNONS

Norge sparkade ut 15 ryssar

Under den senaste tiden har även flera andra länder utvisat ryska diplomater.

I mitten av april sparkade exempelvis Norge ut 15 ryska diplomater, som beskrevs som underrättelseofficerare bakom täckmantel. Norge utvisade även tre andra ryska diplomater med ungefär samma motivering i april förra året.

I februari i år utvisades Nederländerna ett antal ryska diplomater, och anklagade Moskva för att ha försöka smuggla spioner in i landet.

– Det speglar helt enkelt hur dålig relationen är mellan Väst och Ryssland, säger Carolina Vendil Pallin på FOI.

Diplomat Johan Molander, tidigare ambassadör i Moskva.
Diplomat Johan Molander, tidigare ambassadör i Moskva. Bild: William Persson/Bokförlaget Langenskiöld
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Arkivbild.
Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. Arkivbild. Bild: FOI/TT
ANNONS