Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.
Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild. Bild: Magnus Andersson/TT

Förre SD-politikern frias för hets mot folkgrupp

En tidigare SD-politiker dömdes för hets mot folkgrupp sedan han hävdat att människor från Sydsudan har lägre intelligens. Nu ändrar Högsta domstolen domen och frikänner mannen.

ANNONS

Den dåvarande SD-företrädaren åtalades i juni 2021 efter en kommentar under ett möte i regionfullmäktige i slutet av april samma år, då han påstod att befolkningen i Sydsudan "är bland de folkslag som har lägst intelligens i hela världen".

Både tingsrätten och hovrätten dömde mannen för hets mot folkgrupp. Påföljden blev dagsböter på sammanlagt 24 000 kronor.

Mannen överklagade till Högsta domstolen med hänvisning till att hans syfte inte var att kränka eller nedvärdera personer från Sydsudan. Enligt mannen följde han ett manus och avbröts mitt i ett resonemang om arbetslösheten i regionen där han ville påpeka att personer från Sydsudan har svårt att få jobb i Sverige.

ANNONS

"Klart nedsättande"

HD meddelade i oktober prövningstillstånd i målet, som enligt domstolen "väcker frågor om omfattningen av yttrandefriheten i politiska sammanhang".

Enligt tingsrätten och hovrätten kunde mannens uttalande inte tolkas på något annat sätt än att sydsudaneser var mindre värda än andra folkgrupper.

HD kallar uttalandet "klart nedsättande", men anser att hänsyn måste tas till sammanhanget – en debatt i en politisk församling. I domen lyfts också att mannen hävdat att han med "intelligens" syftade på FN:s välståndsindex, vilket enligt HD får stöd i det manus han läst ifrån och lämnat in till domstolen.

"Fri och öppen debatt"

"Mot denna bakgrund har uttalandet – trots att det var nedsättande för den utpekade gruppen – inte gått utöver vad som måste godtas inom ramen för en debatt i en politisk församling", skriver HD i domen.

"Betydelsen av en fri och öppen debatt måste väga tungt vid bedömningen av om uttalanden som görs under en debatt i en politisk församling ska anses straffbara som hets mot folkgrupp", säger justitierådet Cecilia Renfors i ett pressmeddelande.

Mannen uteslöts från Sverigedemokraterna efter tingsrättsdomen.

ANNONS