Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den kol som frigörs ur marken i granskog flyter ut i vattendraget med en brun färg som följd. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund / TT
Den kol som frigörs ur marken i granskog flyter ut i vattendraget med en brun färg som följd. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund / TT

Forskare: Granen brunfärgar sjövatten

Vattnet i många svenska insjöar och vattendrag blir allt brunare, och nu har forskare kommit på varför. Forskare vid Lunds universitet slår fast att det är granen som ligger bakom, skriver Blekinge Läns Tidning.

Genom att studera vattenprover tagna i Lyckebyån – som rinner i Blekinge och Småland – sedan 1940 har man kunnat komma fram till vad orsakerna till det bruna vattnet är, enligt Martin Škerlep, doktorand vid Lunds universitet som lett studien.

– Granskogsvolymen, vilket är ett mått på ytan som är granbeskogad och dess tillväxt, har nämligen ökat med 500 procent i Lyckebyåns avrinningsområde, säger han till tidningen.

Ökningen av gran beror på att det snabbväxande trädet är lönsamt för skogsbruket. Den kol som frigörs ur marken i granskog flyter ut i vattendraget med en brun färg som följd.

Brunt vatten innebär enligt forskaren ingen direkt hälsorisk. Däremot påverkas organismer som lever i sjöar och åar eftersom en ökad vattenfärg leder till sämre ljusförhållanden.