Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De tog 134 dagar för riksdagen och talmannen Andreas Norlén (tv) att komma till ett slut och få en ny regering, med Stefan Löfven (S), på plats. Arkivbild.

Forskare ska reda ut regeringsbildningen

En grupp forskare ska söka svar på frågor om regeringsbildningen som en hel del väljare också har ställt sig: Varför tog det sådan tid? Hur fungerade reglerna för regeringsbildningen och varför blev resultatet en S-MP-regering stödd på C och L?

Det är riksdagens talman Andreas Norlén som har föreslagit studien och den finansieras av Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond.

"Det har varit en höst som ingen annan i svensk politik. Regeringsbildningen har med svenska mått mätt varit rekordlång. Partierna har manövrerat i ett delvis nytt parlamentariskt landskap och som talman har jag hanterat lägen i processen där inte praxis funnits", säger Norlén i en skriftlig kommentar.

Han tillägger att det finns all anledning att dra lärdom av det som skedde och att det då är viktigt att få skeendet ordentlig kartlagt.

Studien ska ledas av statsvetarprofessorn Jan Teorell vid Lunds universitet, med bistånd av professorskollegorna Hanna Bäck och Johannes Lindvall, också de i Lund. Docent Johan Hellström, Umeå universitet, är den fjärde i gruppen.

De ska vara klara med sitt arbete om ett år, våren 2020. Deras arbete innebär att de ska kartlägga och analysera det som hände, bland annat genom intervjuer med centrala personer i partierna. I uppdraget ingår inte att föreslå förändringar.