Tomas Bergström säger att han aldrig tidigare varit med om ett liknande fall. Arkivbild.
Tomas Bergström säger att han aldrig tidigare varit med om ett liknande fall. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Forskare: Unikt att barn dog trots TBE-vaccin

Ett barn i Uppsala dog i oktober förra året efter att ha drabbats av TBE – trots full vaccination mot hjärninflammationen.
– Ett sådant här allvarligt fall, det har jag inte varit med om tidigare, säger Tomas Bergström, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS

– Alla vacciner fungerar bättre eller sämre. Fem procent av alla som får TBE är vaccinerade, säger Tomas Bergström.

Samtidigt hade minst var fjärde person tagit vaccinet, enligt en studie från 2019.

Bergström säger vidare att det finns två orsaker till att vaccin inte hjälper: vaccin failure, där vaccinet inte ger antikroppar, och vaccingenombrott.

– Då har du antikroppar av vaccinet och får ändå TBE.

Inget vaccin ger fullständigt skydd

Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket, konstaterar även hon att inget vaccin ger skydd till 100 procent.

– Det kan förekomma fall trots att man är vaccinerad. Men det är en rejäl riskminskning, säger hon.

Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet, men säger att det finns faktorer som gör att vaccinet skyddar sämre.

ANNONS

– Hög ålder är en risk för att ett vaccin ska fungera sämre. Immunförsvaret blir sämre ju äldre man blir. Om man har en sjukdom eller ett annat tillstånd som gör att man har ett dåligt immunförsvar så fungerar vaccinet sämre. Men det är oftast bättre än att låta bli att vaccinera, säger Bergquist.

Hon påpekar också att är viktigt att följa vaccinationsprogrammet och hålla koll på hur länge sedan det var man tog den senaste dosen.

Inget nationellt program

Däremot finns det inte någon tillförlitlig statistik över hur många vaccinerade som blir allvarligt sjuka eller dör av TBE.

– Problemet är att det inte ingår i ett nationellt vaccinationsprogram. Då får vi inte heller uppgifter om hur det fungerar i landet, säger Bergquist.

ANNONS