Hare med tre öron fångad på bild – mystisk mutation kan ligga bakom defekten
”Jag önskar själv att man hade tre öron och fick uppleva känslan”, säger Dan Evertsson som lyckades fånga den iögonfallande haren på bild. Han skickade sedan fotot till SLU, vilket blev startskottet för forskningsstudien. Bild: Dan Evertsson

Forskarnas udda efterlysning: Har du sett en treörad hare?

Inför höstens jakt går tre forskare ut med en uppmaning – som får många att höja på ögonbrynen. De vill nämligen få tag i harar som har ett öra för mycket. Målet är lösa mysteriet med de treörade små däggdjuren.
– Det är väldigt spännande, och bra att vi kan studera mutanter som finns ute i naturen, säger Gabriella Lindgren, en av forskarna bakom studien.

ANNONS
|

Det började med att en privatperson lyckades fota en hare med det minst sagt udda särdraget. Bilden skickades sedan till SLU – Sveriges lantbruksuniversitet, vilket SvenskJakt var först med att rapportera om. Till slut landade fotografiet i händerna på genetikern Gabriella Lindgren.

– Jag är intresserad av precis sådana saker. Det verkar finnas någon spontan mutation, och vi tyckte att det var spännande att ta reda på om det handlar om en genetisk defekt. Tittar man på människor så hänger öronform ihop med ansiktsform.

Kan påverka hårväxt: ”Blir väldigt, väldigt håriga”

På andra håll i djurvärlden har man även sett samband mellan öronens genetik och omfattningen av hårväxt.

ANNONS

– Det finns forskning på nötkreatur med öron där en halva är som bortklippt. Då är de också väldigt, väldigt håriga. Kanske finns det en likhet om man tittar på hararna, att den här gruppen har viss påverkan på hårväxten, säger Gabriella Lindgren.

Ber jägare skicka fällda harar till obduktion

Nu vänder sig hon, och ytterligare två forskare, till allmänheten och ber om hjälp för att kunna kartlägga fenomenet. Budskapet riktar sig i synnerhet till jägare inför den stundande jaktsäsongen.

– Om en jägare råkar fälla en sån här hare, så har vi bett att de skickar in den till patologen på SLU. Då gör man en obduktion för att se vad de har för defekter, och tar muskelbiopsi och DNA. Sen jämför man de harar som har defekten, med de som är fria från den.

Hur många harar behöver ni?

– Helst skulle vi vilja ha uppåt tjugo stycken, men vi kommer försöka med det vi får. Det kanske blir svårt men vi börjar så, nu i år. Sen får det rulla på framöver.

LÄS MER:Aggressiv bäver får skjutas

Redan nu har forskarna fått in intressanta tips som stödjer tesen att svaret på gåtan om egenheten kan gå att finna i genetiken.

– Bland annat ska det finnas flera sådana harar på en viss ö utanför östkusten. Att de finns så regionalt är ett starkt tecken på att det är genetiskt. Då har det korsat sig på ett visst område.

ANNONS

Fotade hare med fyra öron

Att harar med tre öron skuttar runt i skog och mark kan låta otroligt, men faktum är att antalet öron kan bli fler än så. 2007 lyckades Willy Karlssons i Åtvidaberg fånga en fyrörad hare på bild, något som SvD rapporterade om när det begav sig.

LÄS MER:Seglare mötte simmande rådjur ute på havet

LÄS MER:Upprop för att rädda viralt vildsvin

ANNONS