- Det här kan förhoppningsvis innebära mer trygghet och en möjlighet att landa i Sverige för de individer som det faktiskt kommer att beröra, säger Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare vid Svenska Röda Korset, till TT.
- Det är positivt att man försöker hitta lösningar för de enskilda som berörs, men vi ser att det är många som inte kommer att beröras av det här.
Efter 24 november
Alexandra Segenstedt pekar på att många sökt asyl efter den 24 november 2015 och det gör även Rädda Barnen.
"Lagförslaget gäller dock inte för den stora grupp som kommit efter den 24 november som också fått vänta länge på beslut. Även denna grupp unga bör omfattas av de nya reglerna", säger Elisabeth Dahlin, generalsekretare för Rädda Barnen i ett pressmeddelande.
Många är också kritiska mot att den tillfälligt skärpta asyllagen ska gälla fram till sommaren 2019 utan att den har utvärderats.
Kinna Skoglund från nätverket "Vi står inte ut" säger att hon har kluvna känslor om regeringens besked. Hon är positiv till att en förändring är på gång och att Socialdemokraterna är redo att diskutera frågan. Men samtidigt är hon besviken över att utvisningarna kommer att fortsätta tills lagen börjar gälla sommaren 2018.
- Vi tycker att man borde ha fryst läget tills den trätt i kraft, säger Kinna Skoglund.
Grön Ungdom gläds
Grön Ungdom har länge legat på Miljöpartiet i frågan om de ensamkommande.
- Det här är en enorm seger för Grön Ungdom, Miljöpartiet och alla som tror på medmänsklighet, säger språkröret Axel Hallberg.
Ungdomsförbundets linje har varit att de ensamkommande ska få en ny möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Deras förslag om detta klubbades igenom på MP-kongressen i våras.
- Jag är väldigt nöjd med uppgörelsen som den är nu och tycker att vi ska vara stolta över den, säger Axel Hallberg, som också säger att han är tacksam över att så många organisationer varit med och satt press.
Positiv till ebo-ändring
Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) välkomnar regeringens förslag att ändra lagen om egen bosättning, ebo.
- Det är en otroligt välkommen ändring, som gör skillnad för både enskilda och kommuner. För Malmös del kommer det att innebära ett lägre mottagande, men framför allt gör det att de som tas emot i migrationssystemet får en vettig chans att komma in i samhället, säger hon.
I Malmö har runt 3000 människor bosatt sig enligt ebo-lagen, enligt Stjernfeldt Jammeh.
TT