Vårfloden i Torne älv beskrivs som den värsta på decennier. I Haparanda har man beredskap för att valla in byggnader vid behov.
Vårfloden i Torne älv beskrivs som den värsta på decennier. I Haparanda har man beredskap för att valla in byggnader vid behov. Bild: Räddningstjänsten Haparanda

Fortsatt kritiskt i Haparanda – "har stigit"

Vattennivåerna fortsätter att stiga i den extrema vårflodens Haparanda. Räddningstjänsten förbereder sig på kulmen, som ser ut att dröja ett tag till.
– Jag tror att det sker någonstans dagtid i morgon, måndag, säger räddningschef Fredrik Wuopio.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat röda varningar för höga flöden och översvämningar i nedre Torneälven de närmaste dygnen. Vårfloden beskrivs som den värsta på årtionden och har orsakats av snösmältning i kombination med kraftigt regn tidigare i veckan.

Under söndagen har flödena fortsatt att öka.

– Det har stigit med sju till tio centimeter hos oss, säger Fredrik Wuopio, som beskriver läget som "kritiskt men stabilt".

Kan invallas

Han konstaterar att nedre Torneälven på sina håll breddats med flera hundra meter. I Haparanda stad kan det handla om ett 50-tal meter, men än så länge har man inte fått några rapporter om översvämmade hus.

ANNONS

– Däremot har vi stängt av den östligaste delen av Storgatan eftersom det forsar vatten.

Hos räddningstjänsten gör man kontinuerliga avstämningar och har beredskap för att vissa byggnader kan komma att behöva vallas in för att skydda mot vattenmassorna.

– För tillfället finns inga planer på att genomföra det. Men fram till dess att kulmen nås och vi ser att det går ner kan vi heller inte utesluta att det blir så, säger Fredrik Wuopio.

Utebad förstört

På andra håll har fastigheter hamnat under vatten. Ett av flera exempel på vårflodens konsekvenser är utebadet i Övertorneå som skulle öppna till skolavslutningen. Vattnet från älven har dock tryckt upp bassängen så att den gått sönder, rapporterar lokala medier.

För boende i Haparanda har Fredrik Wuopio ett tydligt budskap: Gå inte nära det stigande vattnet.

– Man ska hålla sig borta från älvkanten. Vattnet är väldigt kallt och mycket strömt och det är ingen bra idé att hamna i det. Dessutom flyter det med en hel del bråte norrifrån, säger han.

Ekobadet i Övertorneå – skadat av vattenmassorna.
Ekobadet i Övertorneå – skadat av vattenmassorna. Bild: Lisa Björk/TT
ANNONS