Flera protester mot glyfosat och medlet Roundup har under året hållits i Bryssel. Arkivfoto.
Flera protester mot glyfosat och medlet Roundup har under året hållits i Bryssel. Arkivfoto.

Fortsatt oklart om glyfosat

EU-länderna kan fortsatt inte komma överens om förlängt tillstånd för växtgiftet glyfosat. Nu kan avgörandet komma att hamna hos EU-kommissionen – med bara en månad kvar tills nuvarande tillstånd löper ut.

ANNONS
|

När EU-ländernas glyfosat-röstare samlades i Bryssel på torsdagsmorgonen slutade det som så många gånger förr.

Det blev varken bu eller bä kring EU-kommissionens förslag att förlänga glyfosattillståndet i fem år. 14 länder sade ja, 9 nej och 5 avstod. Räknat i röstesiffror var det nästan jämnt skägg mellan de tre grupperna – 37 procent för, 32 procent mot och 32 procent vet inte.

Sverige tillhörde ja-sägarna, berättar miljöminister Karolina Skog (MP) för TT.

- Vi har hela tiden sagt att vi vill ha en bred kompromiss, och vi var redo att även rösta om andra förslag, säger Skog på telefon från Stockholm.

ANNONS

Och nu då?

Glyfosat ingår i bland annat det populära ogräsmedlet Roundup och har varit rejält omdiskuterat på senare år. En forskarrapport har pekat ut det som sannolikt cancerframkallande – medan andra rapporter inte hittat några sådana bevis. Det har lett till stor oenighet bland EU-länderna som nu ett flertal gångar misslyckats med att nå tillräcklig majoritet.

Och nu börjar det bli bråttom. Den 15 december löper nuvarande tillstånd ut. Vad som händer härnäst är oklart. EU-kommissionen meddelar tills vidare endast att man återkommer i frågan.

- En möjlighet är att medlemsländernas ambassadörer får ta beslutet, berättar Skog, som föredrar en sådan lösning framför att låta EU-kommissionen avgöra på egen hand.

- Då riskerar vi att komma långt från vad medlemsländerna vill.

Kritisk opposition

Sverige lade vid mötet fram ett eget förslag om att göra en kompletterande studie av glyfosatets inverkan på ekosystemen. Samtidigt är Karolina Skog tydlig med att det är dags för jordbruket att börja förbereda sig på ett liv utan glyfosat.

ANNONS

- Vi måste börja titta på alternativa metoder. Det är nog en slutsats vi nu kan dra, säger miljöministern.

EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) är djupt kritisk till Skogs agerande. Inför den senaste behandlingen – då om ett tioårigt tillstånd – flaggade Sverige för att man tänkte rösta nej, trots att man på förhand utlovat ett ja. Och nu var Sverige tillbaka vid ett ja.

- Regeringens hantering av frågan är rent oanständig. Lappkasten är fler än vad man kan räkna, säger Fjellner.

Ja eller nej?

Han befarar att EU-kommissionen nu kommer att låta glyfosattillståndet upphöra.

- Det innebär att ett av våra viktigaste växtskyddsmedel blir förbjudet. Det kommer i sin tur att leda till betydligt sämre konkurrensfördelar för det europeiska jordbruket, säger Fjellner.

ANNONS

Miljörörelsen Greenpeace oroas åt andra hållet och befarar att kommissionen kommer att säga ja.

"Kommissionen försöker trycka igenom en ny glyfosatlicens trots enorma skandaler kring dess huvudtillverkare", skriver Greenpeace livsmedelsansvariga, Franziska Achterberg, i ett uttalande.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Glyfosat

Glyfosat är ett av världens mest använda bekämpningsmedel och används för att bespruta ogräs.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

Försök inom EU att ge förlängt försäljningstillstånd för glyfosat har länge blockerats av oenighet. EU-parlamentet har samtidigt i en icke bindande resolution nyligen röstat för att ämnet bör fasas ut och förbjudas från december 2022.

ANNONS