Förundersökning inledd mot Tomas Eneroth

En förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot statsrådet Tomas Eneroth (S). Beskedet kom minuter efter att Magdalena Andersson presenterat att han ingår i hennes regering.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Ärendet handläggs vid Särskilda åklagarkammaren, då den rör en minister i regeringen.

– Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott, säger Maria Sterup, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Magdalena Andersson presenterar sin regering

Händelse i samband med S-kongressen

Tomas Eneroth anklagades för att ha tafsat på en kvinna, i samband med Socialdemokraternas kongress i Göteborg tidigare i november.

”Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”, skrev han i samband med det i ett sms till Aftonbladet.

ANNONS

Infrastrukturminister sedan 2017

Sedan 2017 har Tomas Eneroth varit infrastrukturminister i Stefan Löfvens regeringar.

När den tillträdande statsministern Magdalena Andersson på tisdagsförmiddagen presenterade sin regering stod det klart att Tomas Eneroth ska behålla sin roll även framöver.

Kort efter den första pressträffen med regeringen bakom sig uttalade sig statsministern om förundersökningen.

– Han(Tomas Eneroth, reds anm) har sagt att det oavsiktligt. Och jag har ingen anledning till att inte tro det, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Eneroth välkomnar chefsåklagarens beslut.

– Det är bra att man reagerar så att man kunde få det här utrett, säger han till Aftonbladet.

LÄS MER:Ministern Thomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på kvinna

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

ANNONS