Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den friade 62-åringen säger, märkbart tagen, att han är mycket besviken över domen.

Friade mannen: Jag är chockad

En 62-årig man frias efter nära åtta år i fängelse för mord på en äldre man i Solna, sedan fallet prövats på nytt. Men rätten var oenig, och nu riktar försvaret hård kritik mot hur domen är formulerad.

Den friade 62-åringen är märkbart tagen och berättar vid en pressträff att han är mycket besviken över domen.

- Jag upplever att den här dagen är likadan som när hovrättens dom kom 2010. Sanningen har inte kommit fram. Vi kommer att fortsätta att kämpa, så långt vi kan enligt den svenska lagstiftningen, säger han och fortsätter:

- Jag är inte Guds bästa barn, men i det här fallet är jag oskyldig.

2009 hittades en man i 70-årsåldern död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Dränkt av den nu 62-årige mannen, konstaterade hovrätten vid en rättegång 2010 och dömde denne till 15 års fängelse för mord. Men efter den nya prövningen frikänns alltså 62-åringen.

"Besvärande"

Det finns flera omständigheter som är svåra att förklara och "klart besvärande" för mannen, skriver Svea hovrätt i sin nya dom. Men vid en sammantagen bedömning konstaterar domstolen att den bevisning åklagaren lagt fram inte är räcker för att döma 62-åringen för mord.

- Åklagaren påstår att den här mannen har dränkts av den tilltalade. Då ska hon lyckas bevisa att det är en drunkning men samtliga rättsläkare säger att det inte är klart att han har dött av drunkning. Han kan ha dött av någonting annat, säger hovrättspresident Ralf G Larsson.

Rätten anser att ett vittne, som också fanns i lägenheten, är trovärdigt, men att de uppgifter kvinnan lämnat inte är tillförlitliga – hon har ändrat sig många gånger om.

Mannens advokat Marko Tuhkanen säger att han är "milt sagt överraskad" över domen och hur den är skriven.

- Domskälen som finns är chockerande. Jag upplever att jag inte har varit på samma rättegång som de här domarna, säger han.

Anmäler vittnet

Försvaret är kritiskt till hur rätten värderat och formulerat sig kring rättsläkarnas bedömningar och vittnet i domen, och 62-åringen känner sig skyldig trots att han friats.

- Det ger bilden av att jag fortfarande är mördare, men att de inte kan bevisa det.

Marko Tuhkanen säger också att man ska polisanmäla vittnet för mened, då han hävdar att hon lämnat osanna uppgifter under rättegången.

Kristofer Stahre är målsägarbiträde för den avlidnes anhöriga, som han säger är förkrossade över domen.

- Vi tycker att det är ett djupt olyckligt domslut, men vi noterar att den tilltalade blev frikänd med minsta möjliga marginal. Det menar vi återspeglar hur komplext det här målet var och att det inte var självklart att han skulle frikännas, som det rapporterats om i vissa medier.

Enligt domaren Ralf G Larsson var övervägningarna i fallet ovanligt svåra.

- Först och främst att värdera rättläkarnas utlåtanden, det var att värdera vittnet, det var att värdera det som åklagaren kallar försvårande omständigheter. Allt detta tillsammans gör att man måste bena upp det ordentligt och det tar sin tid, om man ska göra det ordentligt.