Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ställer upp för omval till språkrör trots tuffa år i regeringen.

Fridolin försöker vara sig själv

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin tappade lite av sig själv under de första tuffa regeringsåren. Nu har han lagt om stilen.

Trots lågt förtroende hos väljarna och usla opinionssiffror för partiet ställer Fridolin upp för omval till språkrör på MP-kongressen i vår.

- När jag fick frågan om att fortsätta av valberedningen, så sade jag till dem och gav som löfte till mig själv, att då måste jag få göra det på det sätt som jag trivs med, säger Fridolin i en TT-intervju.

Fridolin tycker att både han och partiet de första åren var alltför upptagna med "att varje timme i regeringen göra så mycket förändring som bara går att göra", att visa att de kan.

- Jag har försökt vara den jag är på ett helt annat sätt det sista ett och ett halvt året.

Avslappnad stil

TT: Är det därför du inte har kostym och slips så ofta?

- Det är nog en del av det. Ju fler dagar i veckan man får klä sig i kläder man trivs med, desto bättre mår man.

Det har bland annat lett till kritik för att han hade t-shirt under kavajen i SVT:s partiledardebatt i höstas.

TT: Du tappade dig själv lite i början (av regeringstiden)?

- Ja, jag tappade det som... Alltså, jag kämpade varje dag. Varje dag i regering är ju en kamp för att få igenom det man tror på, och det har jag gjort från dag ett, säger Fridolin.

- Däremot misslyckades jag med att förklara och visa att vi stod för de fajter vi tog. Det blev ofta att man fastnade i regeringskansliets talepunktsprosa och jag trivs inte så bra i den.

Vill göra jobbet

Trots den politiska motvinden för MP så vill Fridolin vara med i en valrörelse till.

- Vi har ett sådant jobb framför oss och jag vill vara med och göra det jobbet, säger han och pratar om alla klimatutmaningar.

- Sverige spelar där en helt avgörande roll. Sedan Trump började försöka dra sig ur Parisavtalet, så är det ju vi som tagit ett globalt ledarskap. Den uppgiften vill jag vara med och ta i mål.

För att MP ska kunna lyfta sig måste partiet lyckas förklara att miljöfrågan handlar om politiska vägval, tror Fridolin.

- Jag är övertygad om att det finns en bra bit över 4 procent, mycket fler än så, av svenska folket som vill ha ett parti som sätter miljön först, säger han.

TT: Varför har du själv så låga förtroendesiffror i mätningarna?

- Vi lever i en medialiserad tid, där det väl finns en slit- och slängattityd kring det mesta. Och jag tillhör de som varit med ett tag, det tror jag påverkar.

Toppar ingen lista

Fridolin toppar inte någon av partiets valsedlar inför valet. I Stockholm är kulturminister Alice Bah Kuhnke etta. Hon vann partiets provval där före Fridolin, som inte är besviken.

- Det provvalet var extremt bra. Alla de tre första platserna går till oss som kämpar i regeringen. Det visar en stor uppslutning kring partiets riktning, partiets idé.

- Jag bad om att inte bli uppflyttad, jag trivs bra där bakom Alice.

Fridolin står heller inte högst upp på riksdagslistan i sin hemmavalkrets, norra och östra Skåne. Där bad han att någon som kan vara på plats lokalt ska toppa listan.

Partiet har på senare tid drabbats av flera interna konflikter på lokal nivå och riksnivå.

Men Fridolin hävdar att partiet mår bra och att det finns personkonflikter i alla partier.

- Däremot är det viktigt att vi har starka och tydliga regler så att man känner sig trygg med alla miljöpartister. Det har vi verkligen stärkt upp under denna mandatperiod, skulle jag säga.

"Galna anklagelser"

TT: Det har talats om risk för MP att infiltreras av både islamister och ryska spioner.

- Mycket ska man höra innan öronen trillar av.

TT: Men ni har tagit det på allvar?

- Det där är ganska galna anklagelser. Men däremot ska man vara trygg med att varje miljöpartist fullt ut står för de värderingar som vi står för.

Miljöpartiet kommer ofta med pekpinnar om hur vi ska leva klimatsmart, men enligt Fridolin är inte "grejen" att folk ska få dåligt samvete.

- Dåligt samvete har aldrig förändrat världen. Däremot har politik förändrat världen.

Lättare val

Fridolin tycker att politiken ska göra det lättare för människor att göra klimatsmarta val.

TT: Är du kritisk mot de som har köpt importerad julskinka?

- Människor får göra sina val, det är inte jag som gör det.

Fridolin vill bland annat se till att svenska skolor inte serverar importerat kött från länder med låga djurhållnings- och miljökrav.

- När jag fixat det, då är jag beredd att kritisera andra.

Själv äter han helt vegetariskt två till fyra dagar i veckan.

- Om man käkar kött så tycker jag man ska käka svenskt och ekologiskt kött.