Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin jultalar i Söderhallarna i Stockholm.

Fridolin kritiserar finansministern

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin stödjer inte finansministerns uttalande om att asylsökande bör söka sig till andra länder.

Vänsterpartiet är också kritiskt, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna är mer välkomnande till den bild av integrationsproblem och gränser för asylmottagandet som finansminister Magdalena Andersson (S) ger i en intervju Dagens Nyheter.

Fridolin kritiserar

Gustav Fridolin, också utbildningsminister i regeringen, säger att den svenska modellen alltid inneburit att Sverige ska vara ett öppet land.

- Antingen är man ett öppet land och investerar i sina medborgare och tror på att människor som kommer kan vara med och bidra och att bygga något nytt, eller så är man ett stängt land, säger Fridolin till TT

Han säger att finansministern får stå för sina uttalanden, att Magdalena Anderssons syn inte är regeringens syn.

- Nej, det är det inte. Så har vi sett andra regeringar uttrycka sig i Europa. Faran är att om alla säger så så finns det snart ingen fristad kvar för den som verkligen behöver fly, säger han.

- Jag tror att vi kan lösa de problem vi står inför.

Integrationen fungerar inte

Finansministern säger i intervjun i DN att integrationen i Sverige inte fungerar som den ska. Om asylsökande säger hon att de "personerna har större möjligheter om de söker sig till något annat land".

- Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller, säger Andersson till DN.

I sitt jultal i söndags sade statsminister Stefan Löfven att "gudarna ska veta att vi har problem här i landet" och lyfte integrationen som ett av de största. Han sade att S har tagit alldeles för lätt på integrationen, för länge. Det är ett budskap som även Andersson för fram, samt att S tidigare än hösten 2015 borde ha gjort klart att mottagandet inte kan vara större än vad samhället klarar av.

I en debattartikel i Dagens industri skriver LO-ekonomen Torbjörn Hållö, som ingår i Socialdemokraternas nya grupp för utveckling av politiken inför valrörelsen, också om problem med invandringen och integrationen. Det är inte de som utformar migrationspolitiken som får ta de negativa effekterna av den – låginkomsttagare är ofta förlorare, hävdar han.

"Testar valretorik"

Vänsterpartiets Ali Esbati, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson, anser att Magdalena Andersson målar upp en märklig bild. Problem med bostads- och lärarbrist beror på att den ekonomiska politiken varit dålig, inte på invandringen i första hand, enligt Esbati.

- Man får väl fråga S vad de menar, men de testar väl olika linjer för en socialdemokratisk valretorik. I så fall är det bekymmersamt och trist, säger Esbati.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att S borde gå från retorik till praktik.

- Det är bra att finansministern äntligen erkänner att volym spelar roll. Sverige behöver en stram och hållbar migrationspolitik, anser hon och ber åter S att diskutera ett kvotsystem för flyktingar med Moderaterna.

Hon säger samtidigt att hon har svårt att få Anderssons budskap att gå ihop med regeringens förslag om att ge ensamkommande som väntat länge en möjlighet att stanna för att studera. Det anser även Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

- Det finns många hål fortfarande i politiken. Det är mest signalpolitik när man säger sådant som mest är självklarheter, säger hon om Anderssons uttalanden.

Men Bieler anser att det är uppenbart att S styrt i SD:s riktning en tid nu. En tydlig positionering, kallar hon det.

- Det är ett väldigt märkligt spel att inte kunna tala klarspråk från början eller erkänna att vi har haft vissa poänger, säger Bieler.