Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Språkröret vill förbjuda mataktörer att slänga mat.

Fridolin vill ha förbud mot matsvinn

Miljöpartiet vill förbjuda större mataktörer att slänga mat som går att äta. Och kommuner ska tvingas att samla in matavfall. Allt för att minska klimatutsläppen.

- Det är galet att slänga ätbar mat varje dag, varje månad, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin i sitt jultal.

Varje år slängs hundratusentals ton mat i Sverige och matsvinnet sker i hela livsmedelskedjan, från tillverkningen via grossister, butiker och restauranger till privatpersoners kök.

- Det handlar om lika mycket utsläpp som från 200 000 fossilbilar på ett år. Det är mat som bara slängs, samtidigt som vi vet att det finns människor i vårt land som behöver maten mycket bättre och att vi kan göra mycket bättre saker av den än att slänga, säger Fridolin.

Fransk inspiration

MP vill nu lagstifta om ett förbud för större livsmedelsaktörer att slänga ätbar mat. Inspirationen kommer från Frankrike, där större matbutiker måste samarbeta med exempelvis organisationer som ger maten vidare till behövande. De franska butiker som bryter mot lagen måste betala böter.

Dessutom vill partiet att det ska bli obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall. I dag sker det i drygt två tredjedelar av kommunerna. Det matavfall som samlas in kan sedan omvandlas till biogas, som till exempel kan användas som drivmedel. En annan effekt är att hushållen blir mer medvetna om hur mycket mat som slängs om matavfallet sorteras ut.

Klimatsmart mat

Ett tredje förslag från Miljöpartiet är att offentlig sektor ska sträva efter att bara servera klimatsmart mat. Det kan handla om att skolor, äldreboenden och sjukhus alltid ska ha vegetariskt alternativ på menyn, införa en vegetarisk dag i veckan i skolor eller köpa lokalt producerad mat.

- Ingen skola ska kunna servera mat som vore olaglig att producera i Sverige, säger Fridolin.