Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talar under Politikerveckan på Spånga IP.

Fridolin vill minska avstånd och rädda jorden

Miljöpartiet är det enda alternativet för den som vill se ett parti med en politik som varken bränner ut människor eller planeten, sade språkröret Gustav Fridolin i ett valrörelsetal på politikerveckan i Järva. Och han talade om avstånd och solidaritet.

Fridolin täckte in visioner och politik på många områden, var inne på globala miljöhot, överkonsumtion, hedersförtryck, rätt till trygga uppväxtvillkor, utbildning och trygghet.

- Grunden är det förebyggande, det framtidstrobyggande. Det stöds av det trygghetsskapande, skolan klarar inte sitt uppdrag om det står vuxna yrkeskriminella utanför och tittar in och utövar makt, hot eller lockelse. Gängen måste brytas, vapnen och knarket bort, sade Fridolin och föreskrev fler områdespoliser, avhopparverksamhet och hårdare straff för dem som drar in unga i kriminalitet.

Vision för Sverige

Språkröret sade att hans vision för Sverige är ett stort land med små avstånd. Små avstånd i bemärkelse av små ekonomiska klyftor liksom avsaknad av segregation, en väg som kan nås med politik, men inte enbart.

- Motsatsen till avstånd är solidaritet och se vad vi här kan göra för att överbrygga avstånd och bjuda motstånd mot avstånd, klyftor och öka närhet och förståelse, sade Fridolin.

Han föreslog de ganska många åhörarna framför scenen tre motståndshandlingar: Läs, Ta dig tid och Gör.

Ny läroplan

På en pressträff före talet presenterade Fridolin, som också är utbildningsminister, delar av ett utkast till ny läroplan för förskolan. Ett beslut ska tas före valet, sade han.

Regeringen vill i planen lyfta högläsning och hållbar utveckling. Lek, utevistelse, jämställdhet och barns rätt till kroppslig och personlig integritet ska också höjas upp.

Enligt Fridolin behöver läroplanen revideras för att förskollärare, barnskötare och andra i förskolan ska få ett nytt, modernt verktyg att hålla sig i för att hålla jämna steg med utvecklingen.

Barnskötarnas roll för att främja barns utveckling framhålls liksom förskollärarnas ansvar för undervisning och utbildning.