Snart får drönarna lyfta igen. Från den 1 augusti behövs inget tillstånd. Arkivbild.
Snart får drönarna lyfta igen. Från den 1 augusti behövs inget tillstånd. Arkivbild.

Fritt fram att filma med drönare – nästan

Från månadsskiftet behöver privatpersoner inte längre tillstånd för att fotografera och filma med drönare. I alla fall så länge ingen blir kränkt.

ANNONS
|

Från den 1 augusti är det personuppgiftslagen och inte kameraövervakningslagen som gäller för privatpersoner och företag som filmar med drönare. Den enda begränsningen är att det inte får kränka någon som fångas på bild. Men exakt var den gränsen är svår, säger Martin Hemberg, jurist på Datainspektionen, till Sydsvenskan.

- I vissa fall är det kanske inte kränkande att filma, men om man sprider det vidare på internet, då kanske du når upp till en grad som anses kränkande.

ANNONS

- Om någon säger att de blivit filmade av en drönare, hur ska vi då rent praktiskt gå tillväga? Det är ganska svårt att göra tillsyn av sådan verksamhet.

För att vara på säkra sidan kan man flyga sin drönare på mycket hög höjd. Så hög att det inte syns några personer i bild, för då gäller inte personuppgiftslagen.

Men lyckan kan bli kortvarig för drönarfotograferna. I maj nästa år ändras reglerna när svensk lagstiftning ska anpassas till EU:s.

- Alla lagstiftning på det här området kommer att upphävas. Det kommer att innebära en förstärkning av integritetsskyddet mot vad som gäller i dag, säger Martin Hemberg till Sydsvenskan.

TT
Fakta: Det här är kränkande

Från och med den 1 augusti omfattas drönare med kamera inte av kameraövervakningslagen utan personuppgiftslagen. Då krävs inte längre tillstånd för privatpersoner och företag som vill filma och fotografera med drönare.

Filmning och fotografering med drönare blir tillåten så länge den inte är kränkande för någon som filmas eller har filmats.

Den som använder drönaren måste själv göra en avvägning om kameraövervakningen är kränkande eller inte. Ett exempel på kränkning kan vara om filmningen används för att övervaka människor utan att de vet om det. Andra exempel kan vara att filma folk i deras hem eller på badplatser. Även hur många som får tillgång till filmen spelar in.

Källa: Datainspektionen

ANNONS