Karolinska drar tillbaka varsel av vårdpersonal. Arkivbild.
Karolinska drar tillbaka varsel av vårdpersonal. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Frivilliga avgångar räddar KS från varsel

Ingen vårdpersonal sägs upp på Karolinska i Huddinge och Solna, efter att hundratals lämnar frivilligt.
– Jag förstår att det har känts obehagligt, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska.

ANNONS

Karolinska varslade ursprungligen vid två tillfällen under 2019 om uppsägning för totalt 1 150 tjänster. Det första varslet rörde 550 administrativa tjänster, det andra 350 undersköterskor och 250 läkare.

– Anledningen till att vi gjorde detta från början var ju att vi fick ett minskat uppdrag så att vård för 950 miljoner flyttas från Karolinska till andra vårdgivare i regionen. Vi fick ett smalare uppdrag, det ledde inte till att vi blev färre, det ledde faktiskt till att vi blev fler och därför var vi tvungna att minska det vi hade till vårt uppdrag och vår ekonomi, säger Björn Zoëga.

När coronapandemin slog till mot samhället ändrade Karolinska sitt andra varsel till att istället för 600 vårdtjänster omfatta 157 undersköterskor och 109 läkare. Nu blir det alltså inga uppsägningar, efter att drygt 100 läkare och 160-170 undersköterskor lämnat frivilligt.

ANNONS

– Jag förstår att det har funnits en oro. Och det jag är mest besviken på är att det har tagit lång tid, men vi hamnade mitt i en pandemi. Det hade kunnat gå snabbare, det hade kunnat minska oron.

"Behövt göra"

Zoëga säger att det rör sig om en bred grupp människor som lämnat, både de som var nära pensionsåldern men också sådana som "vi inte kunnat erbjuda vidare anställning".

– Det är klart att det fortfarande är känsligt för många, det är nog väldigt olika hur man har upplevt det här, säger Björn Zoëga.

Varselbeskeden från 2019 har mötts av kritik från flera håll.

– Jag förstår att folk tycker det känns både obehagligt och att man behöver ha folk på plats, och vi lyssnar på kritiken och försöker hela tiden utvärdera. Men det här är något som vi har behövt göra.

"Mår dåligt"

Beskedet att hundratals vårdanställda trots allt får lämna sin anställning möts av kritik från Kommunal:

"Det är skönt att ingen ska tvingas lämna sitt arbete. Men vi ser med oro på att tjänster försvinner där det redan idag är en väldigt tuff arbetsbelastning. Vi ser ingen minskning av övertid på sjukhuset och många av våra medlemmar mår dåligt på grund av den pressade situationen. Det finns inget utrymme att skära ner på anställda", skriver Catharina Häggbom förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

ANNONS

Varslet från maj förra året som ursprungligen rörde 550 administrativa tjänster landar enligt Karolinska på 30 uppsägningar och cirka 270 frivilliga avgångar.

– Vi har försökt förenkla vår administration och minska dubbelarbetet och prioritera det vårdnära, jag tycker vi har lyckats ganska bra. Vi har inte sett någon stor inverkan på det nu, det kanske kommer sen men då får vi tackla det då, säger Björn Zoëga.

För den som läser siffrorna och ser att det rör sig om hundratals tjänster, ska man vara orolig för att söka sig till Karolinska eller för vårdkvalitén?

Nej, jag tycker inte det. Vi har fått ett uppdrag att ta hand om färre patienter och då är det naturligt att vi blir färre vårdpersonal som gör det. Siffrorna vi har att gå på visar att vi levererar fantastiskt fin vård i nästan alltid rätt tid.

ANNONS