Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler grisar och vildsvin drabbas av afrikansk svinpest. Arkivbild.

Fruktad svinpest sprider sig i Europa

Det utbrott av afrikansk svinpest som började 2014 är fortfarande inte under kontroll, skriver ATL. Förra året konstaterades smittan i tre nya länder – Belgien, Bulgarien och Ungern.

Utbrottet i Belgien anses särskilt anmärkningsvärt eftersom det inträffade nästan 100 mil från ett smittat område. En gång tidigare har smittan gjort ett sådant hopp, 2017 i Tjeckien, där den dök upp 40 mil från det närmaste område med smitta. Båda länderna har lyckats hålla smittan från tamgrisarna, men i Belgien upptäcker man fortfarande smittade vildsvin.

I Rumänien har myndigheterna fortfarande ingen kontroll på spridningen. Där har smittan hittats i en av EU:s största besättningar om 140 000 suggor.

- Man har även hittat smittan på ett slakteri, vilket innebär att den kan finnas i fryst kött där viruset överlever i åratal, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, till ATL.

Kina fick sina första fall av afrikansk svinpest 2018 och på bara några månader har smittan spridit sig över hela landet, både bland grisar och bland vildsvin.

- Kina är ett jätteproblem. Spridningen har gått extremt snabbt och man har dessutom hittat smittan vid gränskontroller i Japan, Sydkorea och Taiwan, säger Karl Ståhl.