De kan verka berusade när de vilda djuren härjar runt i trädgården – egentligen vill de bara försvara sin mat. Arkivbild.
De kan verka berusade när de vilda djuren härjar runt i trädgården – egentligen vill de bara försvara sin mat. Arkivbild.

"Fulla" djur vill egentligen ha mat

Vildsvin som vinglar och älgar som härjar runt i trädgården. På hösten kommer många rapporter om vilda djur som beter sig berusat efter att ha ätit jäst frukt. Men att djuren skulle bli fulla ger inte forskningen mycket för.

ANNONS
|

En älg krossade en ruta och tog sig in i vardagsrummet hos en familj i Rönninge. Älgen misstänks ha ätit fallfrukt och blivit berusad.

En familj i Emmaboda fick en smärre chock när ett vinglande vildsvin upptäcktes i deras trädgård och som senare däckade i deras källare. Familjen tror att den ätit sig full på jästa äpplen eller plommon.

Bara en skröna

Men fulla är inte djuren. Enligt Göran Ericsson, professor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, är det bara en skröna.

- De historierna kommer alltid vid den här tiden på året. Ibland blandar man ihop att djuren är närgångna med att de är berusade. När de är lite hotfulla så tror man att de ätit jäst fallfrukt, men det är helt enkelt så att de försvarar ett bra område där det finns gott om mat, säger han till TT.

ANNONS

Försvarar maten

Älgar, rådjur och vildsvin har varit i trädgårdarna under en längre tid och känner sig alltmer hemtama. Att historierna dyker upp just på hösten beror helt enkelt på att det är då frukten är mogen och djuren vill försvara sin mat.

Djur skulle förstås kunna bli påverkade av alkohol, men i de jästa frukterna är det så låga nivåer att djuren skulle behöva mumsa i sig enorma mängder. Men hur stora mängder vill Göran Ericsson inte chansa på.

- Det får jag passa på. Det måste vara omfattande mängder, säger han.

TT
Fakta: Vilda djur och fallfrukt

Vilda djur har ett sötsug precis som många människor och mogna sockerarter är en bristvara i naturen.

Man bör inte mucka med en älg som väger ett halvt ton och beter sig aggressivt. Ring polisen eller kommunen om älgarna befinner sig inom tätbebyggt område.

Det kan vara en god idé att ta bort fallfrukt, men älgarna kommer med största säkerhet att äta frukt direkt från träden. (TT)

ANNONS