Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre tandvårdskliniker har använts för bedrägerierna. Arkivbild.

Fyra års fängelse för tandvårdsbedrägerier

Under fyra års tid plockade de ut närmare fem miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd, för åtgärder som aldrig utförts. Nu har tretton personer dömts för bland annat grovt bedrägeri och penningtvätt.

På onsdagen kom domen mot de 17 personer som stod åtalade i Växjö tingsrätt, misstänkta för flera fall av grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. De hade lurat till sig statligt tandvårdsstöd under åren 2012–2016, totalt cirka fem miljoner kronor. Tretton av de åtalade döms, varav huvudmannen får fyra års fängelse, samt sju års näringsförbud, för bland annat grova bedrägerier, grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Få domar

Linda Jakobsson, områdeschef inom tandvårdsstödet på Försäkringskassan, säger att det är svårt att bedöma hur vanliga den här typen av bedrägerier är:

- Antalet domar sedan den här försäkringen infördes är väldigt få. Det rör sig om en handfull fall. Men det här är ett ärende som vi har jobbat med länge och ser väldigt allvarligt på då det rör sig om väldigt höga belopp, säger hon.

- Vi har ett uppdrag att kontrollera och identifiera de aktörer som har ett högriskbeteende för att skapa felaktiga utbetalningar och det jobbar vi aktivt med varje dag.

Första maj fick Försäkringskassan en ny möjlighet att avansluta de aktörer där flera felaktiga utbetalningar identifierats.

- Det är en förbättring och en viktig förutsättning för att vi ska bli effektivare i kontrollarbetet, säger Linda Jakobsson.

50-tal patienter

Tre bolag, registrerade på en 42-årig Växjöbo, har använts för att plocka ut pengar från Försäkringskassan, bland annat för åtgärder som aldrig utförts på patienterna, eller som utförts av icke-legitimerad personal. Ett 50-tal patienter utnyttjades.

Bland de övriga åtalade fanns bland annat en man som hjälpt till med bokföring och penningtvätt genom andra bolag. Han döms till två års fängelse. Huvudmannens bror döms till ett år och tre månaders fängelse för penningtvätt av 1,1 miljoner kronor. Ytterligare två av de dömda satt i bolagens styrelser. De döms bland annat för medhjälp till bedrägeri, grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott. Påföljden blir skyddstillsyn respektive samhällstjänst, för övriga blir det villkorlig dom och böter. De dömda är mellan 24 och 62 år.

Rättegången har pågått under sex månader.