Göran Lambertz häktades i början av mars misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på julafton. Efter att utredningen lades ner stämde han staten på en miljon kronor.
Göran Lambertz häktades i början av mars misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på julafton. Efter att utredningen lades ner stämde han staten på en miljon kronor. Bild: Claudio Bresciani / TT

Göran Lambertz får skadestånd

Den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz stämde staten på en miljon kronor efter att ha suttit häktat misstänkt för våldtäkt. Nu har staten gått med på att betala skadestånd, men i stället för en miljon anser JK att skadeståndet bör hamna på 18 000 kronor.
– Det är normalt skadestånd för två veckor i häkte så det är inte så konstigt, säger Göran Lambertz till Aftonbladet.

ANNONS
|

Det var i början av mars som den tidigare toppjuristen först anhölls och senare även häktades misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på julafton förra året.

Lambertz nekade till brott, men häktades för misstanken och satt häktad i två veckor innan åklagaren beslutade sig för att lägga ner utredningen med motiveringen att brott ej kunde styrkas.

Den tidigare justitiekanslern beslutade sig efter det att stämma staten på en miljon kronor och skrev bland annat i sin stämningsansökan att frihetsberövandet inneburit en ”avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar” och att skadan blivit ”större på grund av felen, delvis tjänstefel”.

JK: Inga tjänstefel

Men enligt staten så begicks det inga tjänstefel eller fel i utredningen. Beloppet som den nuvarande justitiekanslern, JK, anser att Göran Lambertz har rätt till för tiden som han var frihetsberövad menar man i stället ska fastställas till 18 000 kronor istället för den miljon som 71-årigen krävde, vilket Dagens Juridik var först att rapportera om.

ANNONS

I sitt beslut konstaterar JK att Lambertz ”onekligen varit utsatt för omfattade publicitet”, men att det handlade om en kortare period och att Lambertz själv gick ut med sitt namn i media.

Tror inte att han kan få en miljon

I en kommentar till Aftonbladet säger Lambertz att beslutet inte är ”så konstigt” och att han inte förväntar sig att få en miljon, men ett högre belopp än 18 000 kronor.

– Det är ganska förväntat ungefär. En miljon är bara ett belopp som jag har angett för jag vet att det är så högt att staten inte kan medge det, säger Lambertz till Aftonbladet.

Han tillägger också att JK:s bedömning är statens svar på hans stämning och att det hela kommer att avgöras vid förhandling i domstol.

Kvinnan som anmälde Göran Lambertz har efter åklagarens beslut om att lägga ner utredningen stått fast vid sin version om vad hon berättat hände på julafton.

ANNONS