Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Per Gahrton, en av grundarna av Miljöpartiet, tycker att tiden i regeringen varit värt alla motgångar.

Gahrton: Det har varit värt det

De första två åren var Miljöpartiet alltför imponerat av att överhuvudtaget sitta i en regering. Partiet släppte igenom för mycket, anser Per Gahrton, en av partiets grundare. Men trots gröna nederlag som försäljningen av Vattenfalls brunkolsgruvor, opinionsras och medlemsflykt tycker han att det har varit värt det.

På fredag samlas runt 1 000 miljöpartister till kongress i Västerås för att klubba ett nytt valmanifest. Språkrör och partistrateger lär prata både länge och väl om vad partiet åstadkommit i regeringen.

Veteranen Per Gahrton, som återigen kandiderar till riksdagen, ser en tydlig skillnad mellan de två första och de två sista åren.

- Det var en lång startsträcka innan man kom fram till hur man skulle hantera det här utan att bli överkörda, och nästan förolämpade, säger han.

- Nu börjar man få igenom saker, framför allt inom miljöområdet, som traditionella socialdemokrater inte alls gillar, säger han och tar flygskatten som exempel.

Total kapitulation

På minussidan finns att motorvägsprojektet Förbifart Stockholm byggs, att Bromma flygplats blir kvar och att Vattenfalls tyska brunkolsgruvor såldes. Det har också blivit mer pengar till försvaret och ett närmare samarbete med Nato.

- I säkerhetspolitiken har vi fått kapitulera totalt. Jag ser inget som helst inflytande där, säger Gahrton.

I valmanifestet 2014 lovade MP att aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige. Men hösten 2015 var partiet med och skärpte asylpolitiken till EU:s lägstanivå.

Nyligen fick partiet dock igenom att 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige.

- Hade vi inte fått igenom det här med de ensamkommande, då tror jag inte att partiet hade klarat av att stanna i regeringen. Och det begrep väl även sossarna. Det behövdes någon öppning åt ett anständigt, humanitärt håll, säger Per Gahrton.

När det gäller kärnkraften tycker han att utfallet är oklart. MP har gått med på att slopa effektskatten och regeringen har inte fattat något beslut om att stänga kärnkraftsreaktorer. Men MP-företrädare menar att införda kostnadsökningar för kärnkraftsägarna ändå kommer att leda till stängningar.

- Det finns inget politiskt beslut som förbjuder kärnkraft från en viss dag, som i Tyskland. Bara framtiden kan utvisa om det verkligen blir så.

Åt rätt håll

Annars går en hel del åt rätt håll, tycker han.

- Isabella Lövin levererar långa listor på budgetposter som har ökat, och det är sant. Det är ingen grön revolution, men det är ändå den största miljöbudgeten någonsin, säger han.

Trots att partiet försöker sälja in gröna framgångar så har medlemsantalet halverats och i opinionsmätningarna lever partiet farligt nära fyraprocentsspärren.

- Jag tror absolut att vi kommer att få ett sämre resultat än förra valet. Jag tror inte att vi kommer upp i 6,9 procent. Å andra sidan tror jag inte att vi straffas så hårt att vi åker ut. Jag tror att vi landar mellan fyra och fem procent, säger han.

Trots motgångar och stundtals hårda slitningar i partiet tycker han att det var rätt att gå in i regeringen.

- Jag tycker att det har varit värt det. Det har gett massor av lärdomar för framtiden. Det har bevisat att Miljöpartiet visserligen är ett alternativt parti, men också ett politiskt parti som inte bara är en utomparlamentarisk proteströrelse, utan vill vara med och styra och administrera.