Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mamma Pernilla, dotter Maja, och pappa Söderlund, evakuerar från sitt hem i Hemsta, och tänker ta in på hotell.
Mamma Pernilla, dotter Maja, och pappa Söderlund, evakuerar från sitt hem i Hemsta, och tänker ta in på hotell. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Galghumor bland de drabbade: "Fixat spa hemma"

Stora bostadsområden i Gävle står helt under vatten efter nattens skyfall.
Richard Hejdenberg är en av många som har drabbats av översvämningar hemma.
– Vi har bröllopsdag i dag, så jag sa till henne att jag har fixat spa hemma, säger han.

Regnet har pågått nästan hela onsdagen och både hus och bilar har blivit översvämmade av vattenmassorna.

Richard Hejdenberg, boende i Hemsta i centrala Gävle, har "swimmingpool i källaren" med en frys som flyter omkring. Men han håller sig lugn. Det är trots allt bara källaren.

Han säger att det har varit en del galghumor bland grannarna.

– Det här går inte att göra något åt, säger han.

I samma område bor Lisbeth Linngård i en radhusliknande byggnad.

Utanför hennes altan böljar ett hav av vatten som går henne upp till knäna. Förbipasserande grannar bär på kassar med saker som de försöker rädda från vätan.

På parkeringen går vattnet upp över bildörrarna. En väninna till Lisbeth bär sin hund men det finns ingenstans att sätta ned den för att kissa.

"Kan lika gärna simma"

Lisbeth befinner sig inne i lägenheten som klarat sig bra, trots att den ligger i markplan, men alla förråd är översvämmade. Där står vattnet ett par decimeter upp. Om hon öppnar dörren kommer det att välla in.

– Nyss när jag skulle gå till bilen så skrattade jag bara, för jag tänkte att "det är inte sant", jag kunde lika gärna simma, säger Lisbeth Linngård.

På samma våningsplan bor Janne Adolfsson, där står vattnet flera centimeter över golvet.

Trots tidigare översvämningar i området har vattennivån aldrig varit så här hög. Hon beskriver situationen som en katastrof.

– Det är nästan som ett vattenfall på innergården, det forsar från ett vattendrag intill som är överfyllt. Det fylls på hela tiden, jag vet inte var det ska sluta, säger hon.

"Kommer ta många år"

I bakgrunden hörs gny från grannens hund som Lisbeth vaktar. Grannen är vid sin kolonilott cirka hundra meter från bostaden.

– Där är det hur mycket vatten som helst, så hon var ledsen nu och skulle gå dit och titta. Där kommer de inte att kunna få någon ordning på många år, säger Lisbeth.

På tisdagen när Lisbeth gick och lade sig såg hon hur det störtregnade, men hon hade aldrig kunnat drömma om att det skulle se ut så här när hon vaknade. Vid halv tre-tiden kom hennes granne och ringde på.

– Hon hade varit tvungen att fly från kolonistugan där hon sov för där gick det inte att vara.

TT: Vad kommer du att göra i dag?

– Ingenting, man går bara och undrar "kommer det att sluta?" Jag ska försöka rensa ut frysen, det har jag tänkt göra länge. Jag kan laga mat till alla grannar som inte har någonting hemma.

Många drabbade i Gävle känner uppgivenhet, men visar gott mod trots det som hänt. Mustafa Ari och hans son Fatih i Hemsta har fortfarande vatten inomhus, men blir kvar hemma.

– Soffan är blöt, men inte sängen, säger Mustafa med en lättnadens suck.

Andra har haft det tuffare. Familjen Söderlund leder cyklarna genom vattenmassorna och har packning på ryggen. De kan inte bo kvar över natten. Nedervåningen är översvämmad.

– Vi räddade allt som gick att rädda, säger Pernilla Söderlund.

Dag för dag

Maken Peter säger att det lär dröja innan allt är tillbaka i ett normalläge. Nu får de vänta på återkoppling från Gavlegårdarna, det kommunala bostadsbolaget.

– Det kommer ta tre eller fyra veckor att få ordning på det här. Vi har fått en hotellnatt från försäkringsbolaget. Vi får ta det dag för dag, säger Peter.

Någon kilometer bort, i det drabbade villaområdet Hemlingby, glider en kanot tyst förbi på de översvämmade gatorna.

Lika trevligt har inte makarna Erik och Maria Godås, som bor i området. De pumpar ut vatten ur källaren, där vattnet nådde till brösthöjd, med hjälp av grannarna.

– Jag vaknade i morse av att min fru skrek mitt namn tio i sex. Det var en chock, säger Erik.

Han säger att de har tur som har sina grannar.

– När man åkte till affären möttes man av panikslagna blickar från de som vill köpa pumpar.

I källaren finns ett nyrenoverat badrum, tvättmaskin, hårddiskar med gamla foton och massor av gamla barngrejer. Saker, men med sentimentalt värde.

– Det är rätt jobbigt, sammanfattar Maria det.

Oroligt vid studenthem

I närheten av Högskolan i Gävle har ett studentboende evakuerats på grund av rasrisk sedan marken i direkt anslutning till huset givit vika och lämnat efter sig ett stort hål.

Victor Jonsson bor i studentboendet precis intill, i en lägenhet bara några meter från hålet. Han såg hur marken på bara några timmar rasade steg för steg.

– Jag blev lite orolig. Jag ska till en kompis lite längre bort där det är säkert, säger han.

Richard Hejdenberg har tagit översvämningarna med gott humör.
Richard Hejdenberg har tagit översvämningarna med gott humör. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle.
Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Lisbeth Linngård i Gävle har drabbats av översvämningarna.
Lisbeth Linngård i Gävle har drabbats av översvämningarna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Barnen Melissa och Hero med föräldrarna Stina och Micke, paddlar kanot genom ett översvämmat villaområde efter nattens kraftiga skyfall.
Barnen Melissa och Hero med föräldrarna Stina och Micke, paddlar kanot genom ett översvämmat villaområde efter nattens kraftiga skyfall. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Maria Godås pumpar vatten från sin källare som har trängt igenom från översvämmade avlopp efter nattens kraftiga skyfall.
Maria Godås pumpar vatten från sin källare som har trängt igenom från översvämmade avlopp efter nattens kraftiga skyfall. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Ett underminerat studentboende på Kungsbäcksvägen, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle.
Ett underminerat studentboende på Kungsbäcksvägen, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Bild: Fredrik Sandberg/TT