På bilden som tagits med hjälp av ett elektronmikroskop syns det nya coronaviruset sars-cov-2 (gult). Provet togs från en patient i USA. Arkivbild.
På bilden som tagits med hjälp av ett elektronmikroskop syns det nya coronaviruset sars-cov-2 (gult). Provet togs från en patient i USA. Arkivbild. Bild: US National Institutes of Health/AP/TT

"God nyhet" – coronaviruset är stabilt

Det nya coronaviruset sars-cov-2 verkar förändra sig långsammare från människa till människa än vanliga influensavirus, visar en studie. Resultatet ger hopp om att hitta ett långsiktigt vaccin mot viruset, enligt virologen Tomas Bergström.

ANNONS

– Sammantaget visar studien att det är en förhållandevis stabilitet i viruset. Det är en god nyhet, säger Bergström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet.

Forskare vid Pekings universitet och Institut Pasteur i Shanghai har genomfört en studie av det nya coronaviruset sars-cov-2 som började spridas i miljonstaden Wuhan i Kina i slutet av förra året.

Personerna som ingår i studien har i huvudsak smittats av två olika versioner av viruset med små inbördes skillnader, en L-variant och en S-variant. Omkring 70 procent av personerna bar på L-varianten och runt 30 procent på S-varianten.

Bergström tycker att den kanske viktigaste lärdomen av studien är att viruset inte förändrar sig särskilt mycket när det sprids från människa till människa.

ANNONS

– Resultatet är ungefär det vi anade, det är inte så många mutationer trots de många fallen, säger Bergström.

– Hiv och influensa driver hejdlöst och muterar hela tiden, medan coronavirus är väldigt stabila trots att de är rna-virus, säger han.

Ger hopp om vaccin

Coronavirusets stabilitet ger hopp om att hitta ett vaccin som inte behöver bytas ut lika ofta som influensavaccin, och som dessutom skyddar mot flera varianter på samma gång.

– Vaccin är en färskvara. En person behöver nytt influensavaccin varje år eftersom det viruset hela tiden förändras. Det gör inte den här typen av coronavirus, de är genetiskt stabila, och eftersom det är så få mutationer skulle jag gissa att ett vaccin mot S-varianten även skyddar mot L-varianten, säger Bergström.

De kinesiska forskarna skriver att L-varianten, som står för merparten av fallen i studien, kan vara mer aggressiv än S-varianten. Nyheten har plockats upp av internationella medier som amerikanska CNBC. Tomas Bergström tycker dock inte att det är möjligt att uttala sig om huruvida L-varianten är mer aggressiv än S-varianten.

– Det är väldigt svårt att veta vad som är aggressivt. De har inga kliniska data på huruvida L-varianten ger en mer allvarlig sjukdom eller leder till ökad spridning. De fundamentala frågorna är helt obesvarade, säger Bergström.

ANNONS

"Mer av samma sak"

Studier på de två tidigare coronavirusen sars och mers tyder inte på att de har blivit mer smittsamma över tid.

– Det är ofta mer av samma sak, börjar det på ett sätt fortsätter det på ungefär samma sätt i fråga om dödlighet och spridningsförmåga, säger Bergström.

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften National Science Review och är än så länge preliminär, men Tomas Bergström säger att han inte tvivlar på det huvudsakliga innehållet.

– Att de har hittat mutationer och att det fördelas på två gentyper tror jag är sant. Det stämmer. Men sedan vad konsekvenserna är och om det betyder någonting, är för tidigt att svara på, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

ANNONS