Fler heterosexuella smittas av gonorré. Arkivbild.
Fler heterosexuella smittas av gonorré. Arkivbild. Bild: Sergey Nivens/AP/TT

Gonorré ökar kraftigt efter pandemin

Flera regioner i Sverige vittnar om en kraftig ökning av gonorrésmittade under 2022. Tidigare var ökningen mest kopplad till män som har sex med män. Nu verkar smittan öka även bland heterosexuella och bland medelålders.

ANNONS
|

I region Skåne ökade antalet smittade med 76 procent 2022 jämfört med 2021. Tidigare har flest fall av gonorré hittats bland män som har sex med män. Nu smittas majoriteten i regionen via sex med motsatt kön. Ökningen kan inte enbart förklaras med slopade pandemirestriktioner och ett ökat resande. Även om man jämför med 2019 är ökningen under 2022 fortsatt tydlig i Region Skåne.

En liknande trend är tydlig även i andra regioner.

Ökar främst bland heterosexuella

– Vi ser en väldigt stor ökning i region Västerbotten och vi hade fler fall 2022 än under åren före pandemin, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

ANNONS

Hon vill inte gå in på exakt hur stor ökningen är men främst verkar det vara yngre i regionen som smittas.

– De flesta av dem har smittats i Sverige efter sex med motsatt kön, säger Maria Marklund.

Men till skillnad mot i Skåne, där ökningen är störst bland personer under 25 år, ser man i andra regioner att även många personer över 30 smittas.

I Region Uppsala ökade fallen förra året med 81 procent jämfört med 2021. Mest har gonorré ökat hos män i medelåldern.

Kopplas till resande

– Men vi ser även en ökning bland kvinnor mellan 30 och 39 år, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Smittskyddsenheten i Region Uppsala.

Ökningen sker dock från en låg nivå.

– Under pandemin såg vi en tillbakagång av gonorré. Nu ser vi en uppgång till de siffror vi hade före pandemin. Samma sak gäller klamydia men där är ökningen inte alls lika kraftig som för gonorré, säger han.

– Vår bedömning är att ökningen framförallt kan kopplas till ett ökat resande. Antalet som smittas av gonorré utomlands har ökat med 300 procent, säger Johan Hedlund.

En teori är att många spärrar släpper när man är ute och reser och att man chansar och låter bli att skydda sig. Det, i kombination med att sjukdomen är väldigt smittsam, kan förklara åtminstone en del av ökningen.

ANNONS

– Det många inte tänker på är att gonorré smittar även vid oralsex. Det enda sättet att skydda sig är att använda kondom under hela sexet, säger Johan Hedlund.

Samtidigt har både försäljningen och användandet av kondom ökat, enligt siffror från RFSU. Det har lett till att klamydia minskar - men det gäller paradoxalt nog inte gonorré.

Kan ha otur

– Kondomanvändandet har aldrig varit så högt som nu. Våra siffror visar att yngre är allra bäst på att använda kondom. Att gonorré ökar bland medelålders kan betyda att de behöver påminnas om att använda kondom, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Gonorré smittar som sagt även vid oralsex.

– Och vid gnidsex, till exempel mellan två kvinnor, skyddar inte kondom. Generellt kan man säga att kondom ger säkrare sex men ibland kan man ha otur och blir smittad ändå, säger Pelle Ullholm.

Könssjukdomen är också knepig i så måtto att den inte alltid ger några symtom.

– Är man symtomfri efter att ha haft oskyddat sex kanske man inte heller går och testar sig, utan tänker att "det gick nog bra den här gången". Det gäller att få in en rutin att testa sig ibland om det händer att man har oskyddat sex, säger Pelle Ullholm.

ANNONS
Trots att försäljningen och användandet av kondomer ökar, så ökar även förekomsten av gonorré kraftigt. Arkivbild
Trots att försäljningen och användandet av kondomer ökar, så ökar även förekomsten av gonorré kraftigt. Arkivbild Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Gonorré

Förekomsten av gonorré i Sverige har ökat dramatiskt de senaste tio åren.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära siffror för 2022 fick 3 365 personer gonorré 2022. Det är en ökning med knappa 25 procent i hela landet.

Region Kalmar hade 9 fall av gonorré 2021. Förra året steg siffran till 20. I Region Västerbotten steg fallen från 8 till 23 mellan 2021 och 2022. I Skåne drabbades 529 personer 2022, jämfört med 302 personer 2021. Flest fall 2022 hade Stockholm med 1 866 fall. Siffrorna är preliminära.

15 februari ska regionerna har lämnat in sin fullständiga statistik över antalet gonorrésmittade.

Gonorré ger inte alltid några symtom. Vissa kan dock få flytningar och sveda när man kissar.

Obehandlad gonorré kan resultera i svåra komplikationer som infertilitet.

Gonorré har blivit alltmer svårbehandlad. Bland annat har gonorrébakterierna blivit mer resistenta mot behandling med antibiotika.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkartidningen mfl.

ANNONS