Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Två lokala SD-politiker får lämna partiet efter en granskning av nätköp. Arkivbild.

Granskade SD-politiker avgår och stoppas

Två sverigedemokratiska politiker vars nazistiska förflutna avslöjats avgår – och partiet stänger av sju kandidater som ska utredas. Två andra lokala SD-politiker lämnar partiet efter att det framkommit att de handlat rasistiska saker på nätet.

Nio personer som kandiderar för Sverigedemokraterna i olika kommunval har tidigare haft samröre med nazistiska organisationer, vilket Expressen och Expo avslöjar i en artikelserie.

Två av personerna har nu lämnat partiet och övriga sju har stängts av medan de utreds internt. SD meddelar Expressen att man ska be länsstyrelserna att ogiltigförklara alla nio kandidaturer i det kommande valet.

Personerna har varit medlemmar eller så kallade stödmedlemmar i de nazistiska organisationerna Nationalsocialistisk front och Nordiska motståndsrörelsen.

Rasistiska nätköp

Två andra lokala SD-politiker lämnar partiet efter en granskning av Dagens ETC. Tidningen har avslöjat att flera SD-kandidater köpt rasistiska saker på nätet. Totalt har man publicerat uppgifter om elva sverigedemokratiska politiker som kunnat kopplas till köp i nätbutiker med rasistiska varor, bland annat en som tillhör nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Den ena personen kandiderar i ett kommunval i Småland. Denne har handlat i nazistiska NMR:s nätbutik och bland annat hyllat Adolf Hitler i sociala medier.

"Kan inte kandidera då"

Nu har personen strukits från SD:s lista där han stod med på den nedre delen, skriver Östra Småland.

- Man kan inte kandidera för Sverigedemokraterna om man har de åsikterna och delar den här typen av material. Då får man lämna partiet, säger den lokala SD-ordföranden till tidningen.

Den andra politikern står på den övre delen på en SD-kommunlista i Jämtland. Denne har bland annat köpt vit makt-musik och rasistiska klistermärken på nätet. Han lämnar både Sverigedemokraterna och politiken efter granskningen, rapporterar P4 Jämtland.