Greta Thunberg väntar på att rättegången i Malmö tingsrätt ska starta.
Greta Thunberg väntar på att rättegången i Malmö tingsrätt ska starta. Bild: Andreas Hillergren/TT

Greta Thunberg fälls

Klimataktivisten Greta Thunberg döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, meddelar Malmö tingsrätt.
– Det stämmer att jag var där den dagen och det stämmer att jag fick en befallning som jag inte lyssnade på, säger Greta Thunberg i rätten.

ANNONS

Greta Thunberg stod åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion i oljehamnen i Malmö tidigare i sommar. Hon döms till 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

I rätten nekade Greta Thunberg till brott.

– Mitt handlade är försvarligt, säger Greta Thunberg.

Hon hänvisar till att hon handlat i nöd på grund av klimatkrisen.

– Klimatkrisen hotar liv, hälsa och egendom, säger hon.

Men det är ett argument som rätten inte köper, klimatkrisen friar henne inte från ansvar.

Flyttade inte på sig

Åklagaren visade en film i rättssalen där man ser Greta Thunberg och andra unga sitta i oljehamnen och blockera vägen. En polis säger att de ska flytta på sig och frågar återigen om de har förstått vad som gäller och om hon har hört befallningen.

ANNONS

I en annan filmsekvens säger polisen att hon har en sista chans att flytta på sig och att de kommer anmäla henne om hon inte gör det.

I rätten sade Greta Thunberg att hon uppfattat polisens uppmaning.

– Vi var lugna, vi skadade ingen människa och ingen egendom, säger hon.

En polisman som var med på platsen vittnar om att aktivisterna inte hade sökt om tillstånd för demonstrationen. Enligt honom var det nio personer som satt på vägen, och en person hade också hoppat upp på en bil.

Efter ett tag fattades beslut om att flytta på demonstranterna eftersom de hindrade trafiken.

När Greta Thunberg får möjlighet att ställa en fråga till vittnet undrar hon: Hur anser du att vi kan bromsa klimatkrisen?

Polismannen skrattar lite och svarar att han inte vet.

Aktivister på plats

Utanför tingsrätten finns flera personer för att ge sitt stöd till Greta Thunberg, bland andra från Ta tillbaka framtiden, den organisation som anordnade protestaktionen i oljehamnen.

Även personer från Fridays for future var på plats.

– Det är beklagligt att de kriminaliserar klimataktivister och inte de som förorenar och hotar jorden och livets framtid, Säger Anders Gierz, aktiv i Fridays for future och Scientist rebellion.

Det var den 19 juni i år som Greta Thunberg tillsammans med flera andra klimataktivister från Ta tillbaka framtiden-rörelsen försökte blockera in- och utfarten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö.

ANNONS

Vägrat lyda

Enligt åtalet har Greta Thunberg vägrat lyda polisens order om att lämna platsen. Minst två andra personer som deltog i aktionen har också åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. De kommer att ställas inför rätta senare i augusti.

I en kommentar till TT skriver Ta tillbaka framtiden att de inte tänker vänta, utan göra det de kan för att stoppa användningen av fossila bränslen.

"Om domstolen väljer att se det som ett brott får den göra det – vi vet att vi har rätt att leva och att fossilindustrin står i vägen för den rätten," står det i kommentaren.

Greta Thunberg anländer till Malmö tingsrätt.
Greta Thunberg anländer till Malmö tingsrätt. Bild: Andreas Hillergren/TT
ANNONS