Riksdagen tar nästa vecka ställning till en ändring av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen gällande utlandsspioneri. Arkivbild.
Riksdagen tar nästa vecka ställning till en ändring av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen gällande utlandsspioneri. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Grundlagsändring kritiseras som demokratihot

Nästa vecka kan grundlagsändringen om utlandsspioneri röstas igenom i riksdagen. Ett hot mot demokrati och yttrandefrihet, skriver företrädare för flera medier på Dagens Nyheters debattsida.

ANNONS

Passerar lagändringen riksdagen kan det få stora följder för den journalistiska granskningen av Sveriges deltagande i internationella samarbeten som Nato, EU och FN, enligt debattörerna.

"Lagförslaget handlar om utlandsspioneri, men riskerar att få en återhållande effekt på visselblåsare och andra viktiga källor för granskande journalister. Journalisterna själva och medierna de arbetar för skulle också kunna känna sig tvingade att välja att inte publicera viktig information för allmänheten", skriver bland andra publicistklubbens ordförande Robert Aschberg, Sveriges Radios vd Cilla Benkö och SVT:s vd Hanna Stjärne i DN.

Inte längre skyddas

Lagändringens syfte är att skydda hemliga uppgifter inom Sveriges internationella samarbeten. Men i praktiken riskerar exempelvis uppgiftslämnare till media att inte längre skyddas av anskaffar- och meddelar­friheten, skriver medieföreträdarna.

ANNONS

"Om lagändringen nästa vecka röstas igenom en andra gång skulle det allvarligt begränsa yttrandefriheten. Då införs ett nytt yttrandefrihetsbrott inom ett område där insynen är som viktigast, vid internationella insatser av Sverige."

Skjuta upp omröstning

De vädjar nu till riksdagens konstitutionsutskott att skjuta upp den planerade omröstningen i riksdagen den 16 november.

"När propositionen lades fram till den tidigare riksdagen i april hade Sverige ännu inte sökt medlemskap i Nato. Bara det torde vara en anledning att låta ledamöterna få ytter­ligare tid att tänka över konsekvenserna av ett eventuellt godkännande av lagen", skriver debattörerna.

En ändring av grundlagen måste godkännas av två riksdagar med val emellan. I april röstade alla partier utom Liberalerna och Vänsterpartiet för förslaget.

ANNONS