Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häktningsförhandling efter attacken i Vetlanda

Under fredagen häktades den 22-årige man som misstänks för attackerna i Vetlanda.
När förhandlingen inleddes haltade den misstänkte mannen med bandage om armen in i tingssalen tillsammans med sin försvarsadvokat.
– Jag har inte gjort något, sa mannen och slog handen i bordet.
Mannen ville samtidigt inte kommentera formellt hur han ställer sig till själva brottsmisstankarna.

Under onsdagen riktades hela Sveriges blickar mot Vetlanda i Småland efter rapporter om att flera personer hade blivit svårt skadade efter att ha attackerats med kniv.

Attackerna skedde på fem olika brottsplatser som gärningsmannen rörde sig mellan under 19 minuters blodigt kaos, innan våldet kunde avbrytas genom att polisen sköt honom.

Sju personer, alla män utan någon känd koppling till gärningsmannen, skadades och kördes därefter i ambulans till sjukhus. Ingen av dem uppges längre ha några livshotande skador.

LÄS MER: Minuterna som satte skräck i Vetlanda – karta över attackerna

Uppträdde aggressivt

Attackerna rubriceras i nuläget som misstänka mordförsök. Till en början gick polisen ut med information om att man även utredde misstankar om terrormotiv, men under torsdagen meddelade kammaråklagare Adam Rullman att det åtminstone i nuläget inte finns någon sådan misstanke.

– Vi har ingen uppfattning över huvud taget om det just nu, säger han efter fredagens häktningsförhandling i Eksjö tingsrätt.

Mannen häktades där på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Det bedöms bland annat finnas risk för att mannen avviker om han försätts på fri fot.

När häktningsförhandlingen skulle inledas haltade 22-åringen in i rättssalen, iklädd en ljusblå- och vitrandig skjorta med bandage om armen.

Enligt GP:s reporter på plats sade mannen, enligt en tolk som medverkade via länk:

”Jag har inte gjort något”.

Mannen slog också sin högerhand i bordet när han spontant utbrast orden som uttalades när åklagaren formellt kontrollerade vilka personer som var på plats i salen. Enligt tolken ska mannen också sagt något om att han var hemma.

22-åringen slog även handen i bordet vid ytterligare ett tillfälle och uppträdde överlag lätt aggressivt i tingssalen.

LÄS MER: Vittnet Jonna var några meter från gärningsmannen i Vetlanda

Häktas på sannolika skäl

Han bestred också formellt åklagarens häktningsyrkande. Försvarsadvokaten Christian Berntö meddelade samtidigt att mannen inte har velat att precisera sin inställning till brottsmisstankarna.

Domaren fattade därefter beslut om förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar innan beslutet att han häktas meddelades. Åtal ska vara väckt senast den 19 mars, om inte åklagaren begär mannen omhäktad.

Mannens försvarsadvokat Christian Berntö kommenterar efter förhandlingen:

– Han har inte angett någon inställning, beroende på att han inte är hörd i detalj i olika delar.

Han utbrast under häktningsförhandlingen: ”Jag har inte gjort något”. Vad tänker du om det?

– Jag tänker inget särskilt. Jag har inte hört det innan och jag noterade det precis som du gjorde, men jag har ingen förklaring till det.

Som häktningsskäl angav tingsrätten att det finns risk för att 22-åringen på fri fot kan undanröja bevis eller försvåra utredning. När beslutet meddelades hade mannen flyttats till en annan sal och när han mottog lagmannen Anna Sjömans ord via länk så lutade han sig tillbaka i sin stol.

Tingsrätten beslutade också att mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, vilket är en läkarundersökning som genomförs av en specialist i psykiatri.

Utredningen är ett första steg för att bedöma om det finns behov av att gå vidare med en rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagaren Adam Rullman betonar, likt mannens advokat, efter rättegången att mannen ännu inte har hörts i detalj. Hela utredningen är i ett tidigt skede, konstaterar han.

– Det kommer bli aktuellt i början av nästa vecka att höra honom mer ingående.

Många undrar varför människorna attackerades i Vetlanda. Vad har du för bild av motivet?

– Vi har ingen bild över huvud taget om motivet. Och som jag sade är vi väldigt tidigt i utredningen. Fokus ligger alltjämt på att utreda vad som har hänt och vem som kan ha gjort det, säger Adam Rullman och fortsätter:

– Men med hänsyn till den exceptionella händelse som det är frågan om så är det ju viktigt att försöka hitta ett svar på varför det har skett, om det finns ett motiv och vad det i så fall skulle ha varit.

Åklagarsidans målsättning är att ha utredningen klar före sommaren.

LÄS MER: Ljusen har bildat en samlingsplats i Vetlanda

Den misstänkte mannen kommer från Afghanistan. Enligt Skatteverket kom han till Sverige i november 2017, men redan tidigt år 2016 ansökte han om uppehållstillstånd. Beslutet om uppehållstillstånd meddelades strax innan han kom till Sverige och gällde fram till och med den 14 november förra året.

Den misstänkte förs in till Eksjö tingsrätt på fredagen. Bild: Robin Aron
Den misstänkte förs in till Eksjö tingsrätt på fredagen. Bild: Robin Aron

Uppger att han haft psykiska besvär

Han har ansökt om en förlängning av sitt uppehållstillstånd. I väntan på beslut har han rätt att vistas i landet, skriver Migrationsverket.

I förhör i en tidigare utredning har mannen berättat att han ätit mediciner, i form av lugnande, mot psykiska besvär.

Under åren han bott i Sverige har han endast varit skriven på adresser i Småland. Hos Skatteverket finns inga uppgifter om några inkomster från de senaste åren.

Försäkringskassan har heller inga uppgifter om arbetsgivare: "Han jobbar inte", meddelar de.

LÄS MER: Det vet vi om den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda